Свят

Арестуваните управители на руски ЛГБТ бар бяха обявени от властите за "терористи и екстремисти"

  01.04.2024 14:45             
Арестуваните управители на руски ЛГБТ бар бяха обявени от властите за \

Руските власти обявиха за "екстремисти и терористи" двама управители на бар, които наскоро бяха арестувани за ЛГБТ "екстремизъм" в разгара на репресиите срещу сексуалните малцинства в страната, предаде Франс прес.

Според съобщение на руската служба за финансово разузнаване, с което АФП се запозна вчера, 28-годишната Диана Камилянова и 21-годишният Александър Климов са включени в списъка на лицата, обявени за "терористи и екстремисти", още преди началото на съдебния процес срещу тях.

През ноември миналата година руският Върховен съд забрани "международното ЛГБТ движение", определяйки го като "екстремистко". Това е неясна формулировка, която отваря вратата за тежки наказания, отбелязва АФП.

Въз основа на тази забрана Камилянова и Климов, съответно администратор и артистичен директор на бар "Поза" в град Оренбург, бяха арестувани този месец и обвинени в "екстремизъм". Те са заплашени от присъди до 10 години затвор.

На 9 март полицейски служители нахлуват в бара посред нощ. Видеозапис от мястото на събитието показва хора, които лежат по очи на пода с ръце на главите.

Руският президент Владимир Путин отдавна насърчава традиционното "семейство", "традиционните ценности" и религията, а Западът е определян като "упадъчен", отбелязва АФП.

От 2013 г. насам в Русия действа закон, който забранява "пропагандата" на "нетрадиционни сексуални отношения", ако е насочена към непълнолетни. В края на 2022 г. този закон беше значително разширен и сега забранява всички форми на "ЛГБТ пропаганда" в медиите, интернет, книги и филми.

/bta.bg



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела