Събития

40 майстори мериха сили на Празник на лучника в Горно Пещене СНИМКИ

  01.04.2024 14:00             
40 майстори мериха сили на Празник на лучника в Горно Пещене СНИМКИ

40 майстори на вкусните гозби премериха сили на Празника на лучника във врачанското село Горно Пещене.

Апетитната надпревара се организира за втори път, а тази година в нея се включи и народният представител Красен Кръстев, който опита от майсторските произведения на местните. Специално жури от Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство-Враца оценяваше вкусните изделия. Дамите бяха омесили лучници с месо, чушки и различни други зеленчуци, а в състезанието се включи и един мъж - най-малкият участник -  Аспарух Иванов  - Пухи. В категорията „лучник без месо" първа стана  Мица Любенова. На втора позиция се класира Светла Коцева, а трета е Любомира Николова. Първото място в категория "комбиниран" спечели Людмила Христова, втора е Светла Коцева, а трето място зае Цеца Младенова. Награда имаше и за малкия Пухи, както и грамоти за всички взели участие в надпреварата. Грамотите връчи секретарят на местното читалище "Селска пробуда 1925" Альоша Миладинов.

"Човек се храни първо с очите и храната трябва да е презентирана добре, а лучникът има балансиран вкус, меко тесто, добра презентация и най-важното е как е оформен, и как е украсен.", каза Маргарита Григорова. Людмила Христова разкри тайната на спечелилия първо място лучник. "В тестото са „скрити" кромид, праз лук, суха червена чушка, сушени гъби манатарки и пролетни зелении -  киселец, лапад, джоджен, магданоз и чубрица."

Домакини на събитието бяха кметството в селото и Народно читалище "Селска пробуда 1925".  Идеята за вкусното състезание се родила миналата година спонтанно. "В едно малко село всички организират всичко, много е трудно да определиш кой е организаторът, защото сме малко и трябва да си помагаме.", каза председателката на читалището Цветина Борисова.   "Радвам се, че всички са сплотени, всички работят, читалището работи, кметството работи, хората работят. От това по хубаво няма. Селото расте и младее", добави за „Конкурент" кметът Доля Иванова. За настроените на празника се погрижи духов оркестър от село Бутан, танцовите  състави "Хемус" и "Радост". От вкусните лучници похапна цяло село, а специални гости бяха народният представител Красен Кръстев /ГЕРБ/ и кметовете на  Чирен -  Силвия Христова, Мраморен -  Гергана Маркова, Вировско - Нанко Тодоров и Бистрец - Владимир Тодоров. „Имаме амбиция и  готовност Горно Пещене да се превърне в туристическо село, ако Красен Кръстев даде рамо и се включи в инициативата.", каза кметът Доля Иванова. Народният представител е убеден, че за да стане туристическа дестинация село Горно Пещене, всеки трябва да даде по малко, за да направи селото още по-известно. „Радвам се, че има такива хора, които милеят за родното и българското и правят Горно Пещене известно.", каза Кръстев. Финалът на празника сложи  урок по ръченица, в който участваха всички.