Свят

Половината от германските мъже преживяват насилие във връзките си, сочи проучване

  01.04.2024 11:43             
Половината от германските мъже преживяват насилие във връзките си, сочи проучване

На фона на ново проучване за насилието в партньорства, учените призовават за повече центрове за защита за мъже, засегнати от насилие, и за техните деца, предаде ДПА.

Засега почти няма места за мъже, търсещи закрила, каза за ДПА Филип Мюлер от Института за криминологични изследвания на германската провинция Долна Саксония.

„В селските райони на практика няма никаква помощ“, обръща внимание той.

В изследователския проект на института e било потърсено мнение онлайн на около 12 000 мъже на възраст между 18 и 69 и 1209 от тях са се отзовали. Изследователите са провели и 16 интервюта със засегнатите.

Според резултатите повече от половината – 54% от анкетираните мъже, вече са преживели насилие в интимна връзка в живота си. Почти 40% цитират психологическо насилие, близо 39% съобщават за контролиращо поведение на партньора, а около 30% – за физическо насилие.

Въпреки че става дума предимно за предполагаемо незначителни действия като отблъскване, засегнатите страдат масово от последствията от насилието на партньора и 66% от тях се чувстват психологически обременени от тези преживявания.

Трябва да има по-голямо социално осъзнаване на факта, че мъжете също могат да бъдат жертви на насилие във връзките, каза Мюлер. Двата пола обаче не трябва да се противопоставят един на друг.

Според последния доклад за ситуацията с домашното насилие от Федералната служба на криминалната полиция на Германия жените са основна жертва на насилие във връзките.

В областта на насилието от интимен партньор броят на жертвите е нараснал с 9,1% до 157 818 през 2022 г. спрямо предходната година. 

Според полицията 80,1% от жертвите са жени, а 78,1% от заподозрените извършители са мъже.