България

Рекорден брой състезатели взеха участие в маратона на Стара Загора, кенийци спечелиха титлите при мъжете и при жените

  01.04.2024 11:15             
Рекорден брой състезатели взеха участие в маратона на Стара Загора, кенийци спечелиха титлите при мъжете и при жените

Езикиел Кипкорир и Виталине Кибий са шампиони в класическото бягане на 42.195 км на маратона на Стара Загора. Деветото издание на превърналото се вече в емблематично за града събитие постави днес рекорд по броя на участниците, след като общо над 1000 застанаха на старт в отделните дистанции. Състезанието отново привлече елитни атлети и определи държавните шампиони по полумаратон, а това допълнително засили интригата и класата на събитието, след като най-добрите български бегачи също бяха тази сутрин в града на липите.

Стартът бе даден от председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности в Общинския съвет на Стара Загора Красимира Чахова.

"Благодаря, че се тук и отбелязваме поредния рекорд с участници на Маратон Стара Загора. Пожелавам на всички успех и леко бягане", каза минути преди старта Чахова. 

Пълна кенийска доминация видяхме в маратонската и полумаратонската дистанции. На класическите 42.195 км при мъжете първи финишира Езикиел Кипкорир с резултат 2.19:26 часа. На стотни зад него остана сънародникът му Шедрак Кимайо, а трети е представителят на Турция Йомер Алканоглу. 

При жените кенийките окупираха и трите места на стълбичката. Виталине Кибий стана шампионка с 2.45:54 часа, следвана от Розе Джепкумба и Шейла Чебет. 

Две секунди разделиха златния и сребърния медалист в полумаратона, като и двете отличия станаха притежание на кенийци - Алберт Тонуи спечели с 1.07:16 часа пред Хилари Кимайо. Третото място остана за представителя на Евър Варна Исмаил Сенанджи, който взе националната титла в полумаратона с 1.08:27 ч. Негов подгласник стана Николай Кауфман с 1.09:36 часа, а бронза заслужи Мирослав Спасов с 1.10:31 часа. 

Кенийски триумф и при жените на 21 км. Шампионка стана Валентине Джебет с 1.13:09 часа Втора завърши Милица Мирчева (1.13:23), която взе националната титла в дисциплината, следвана от Маринела Нинева (1.14:00) и местната любимка от „Берое“ Девора Аврамова с 1.15:45 часа. 

На 10.5 километра спечелиха Станислав Рашков с 35:57 минути и Памела Ени с 41:03 минути.

С парични награди бяха отличени най-бързите 6 в класическия маратон и медалистите на 21 км и на 10.55 км, наред с това бяха премирани и челните тройки при ветераните над 45 г. във всички дистанции. Същевременно Атлетик фитнес подкрепи най-добрите български атлети при мъжете и жените на маратон и полумаратон. Всеки участник получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42.195 км, 21 км и 10.5 км бяха отличени и с медал за участие, като спомен от събитието.

Новото тази година бе двукилометровият градски крос, който замени досегашното детско бягане и даде възможност на начинаещите в атлетиката и на не чак дотам издръжливите да се раздвижат покрай елитните маратонци. Над 120, предимно деца, бяха желаещите да изпробват трасето на кратката дистанция, което тръгваше от Общината на изток до парк Алана и обратно.

Този път не беше подобрен рекорд за отделните дисциплини след като през м.г. Мохамед Чабуд записа рекордно време в най-дългата дисциплина. Като пробяга разстоянието за 2,17,26 часа

Трасето премина по бул. „Цар Симеон Велики“ на изток, след бул.”Патриарх Евтимий” участниците продължиха по северното пътно платно на бул. „Цар Симеон Велики“, по надлез „Наталия“ и по северното пътно платно на бул. „Никола Петков“. Маршрута продължи до магазин „Метро“, като се използва северното пътно платно на път ІІ-66.Най-малкият участник в тазгодишното издание на Маратон Стара Загора беше 7-годишния Михаил Давидов, който се включи в надпреварата като пробяга разстоянието от 10.5 км. Най-възрастните  участници  бяха на 78 години- Митко Гошков, който пробяга 21 километра и Иван Грозев, който се впусна в надпреварата в най-кратката дисциплина. Всички участници, завършили една от трите дистанции получиха медали, а призьорите в отделните дисциплини и парични награди. Наградени бяха и ветераните - 45+,  в отделните дисциплини.

Организатори на маратона са Община Стара Загора, БФЛА, Асоциация „Спорт в свободното време“, спортен клуб по лека атлетика Берое и спортен клуб Ракета.

"Бягането начин на живот" е мотото на традиционната верига маратони в България - Стара Загора, Варна и София. Следващият старт е на 12 май в морската ни столица, а големият финал отново е на жълтите павета с Wizz Air София маратон на 13 октомври.



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела