Събития

Две първи места взеха ученички от СУ "Христо Ботев" - Враца в Нациоален литературен конкурс

  31.03.2024 10:00             
Две първи места взеха ученички от СУ \

Мила Петкова и Теодора Александрова от СУ "Христо Ботев" са победителите в разделите „Проза“ и „Поезия“ - Втора възрастова група (IX - XII клас) на Х Национален литературен конкурс „Стамен Панчев“ 2024 – Ботевград.

Дванадесетокласнички получиха плакетите за първото си място на официална церемония по награждаване на лауреатите в Община Ботевград. Творбите на отличените участници са публикувани в сборника „ За Корена и Бъдника“ , посветен на юбилейно издание на конкурса.

Повече от 130 ученици от цялата страна взеха участие в десетото издание на Националния литературен конкурс “Стамен Панчев“, който се организира от Община Ботевград, Сдружение “Орханиец“, Дружеството на литературните творци от Ботевград “Стамен Панчев“, със съдействието на Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“ - Ботевград . Конкурсът е предназначен за ученици от V до XII клас от цялата страна. Той цели да мотивира развитието на творческото въображение и талант у подрастващите в областта на словесното изкуство; да съхранява и утвърждава най-важните човешки ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност; да популяризира постиженията в областта на литературата на най-младите нейни почитатели в България и да активира създаването на творчески контакти между тях.

Творбите на участниците са оценени и класирани от авторитетно жури под председателство на популярната българска поетеса Маргарита Петкова и един от любимите български съвременни автори – Добромир Банев – поет, писател публицист. Представител на организаторите в журито е Симеон Ангелов – зам.-председател на дружеството на литературните творци “Стамен Панчев“ и член на Съюза на българските писатели. Имената на участниците бяха разсекретени след оценяването на творбите.

От училището поздравиха момичетата за отличното им представяне.