Събития

Откриват нова музикална школа в Мездра

  31.03.2024 17:00             
Откриват нова музикална школа в Мездра

Народно читалище” Просвета - 1925” в Мездра обявява прием на ученици за новосъздадена музикална школа по следните специалности - рок китара, класическа и акустична китара, фолк китара, бас китара, синтезатор, тамбура, саксофон, акустична китара, тъпан, гайда, кларинет и блок флейта. Презентацията и записванията ще бъдат на 9-ти април от 18 часа в репетиционната на втория етаж в читалището.

За повече информация можете да позвъните на 0888 20 10 91 - Димо Филипов 

Ако искате да си имате весело, енергично и въодушевено от успехите си дете – пълен напред към музикалната школа! Със сигурност не само детето ще научи полезни уроци от това изживяване…

Развива ума!

Подобрява социалните умения!

Подобрява физическата форма!

Повдига самочувствието!

Отдавна е известна връзката на музиката с математиката – развитието на познания за ритъм и темпо и разучаването на гамите дават на детето ценното умение да разпознава и съпоставя повтарящи се модели и му помагат да смята с лекота.

Музикалните уроци стимулират и паметта – както краткотрайната, така и дълготрайната. Те ще помогнат да децата ви да развият способността си да запомнят хора, места, имена и, да се надяваме, уроците си.

Подобрява физическата форма.

Свиренето на инструмент се базира на комбинации от множество сложни движения, които развиват фината и грубата моторика.

При някои инструменти ръцете се движат в синхрон, при други са в съвсем противоположни посоки. Могат да участват и други части на тялото, като устата или краката. Да поддържаш ритъм с едната ръка, докато свириш мелодия с другата, а през цялото време очите ти да следят едновременно нотите на листа и ръцете ти върху инструмента, изисква невероятна координация и мобилизация на цялото тяло.

Подобрява социалните умения.

Оркестърът (или хорът) е умален модел на обществото и може да даде на детето ви ценни уроци за общуване в група. Там то ще се научи да си сътрудничи и партнира с другите и да работи в екип, ще осъзнае ролята си в големия колектив.

В тази творческа среда, която обединява различни деца в името на общ проект, е много лесно да създадеш и запазиш приятели, които споделят съдбата ти и те разбират. Дори индивидуалните занятия могат да подобрят уменията за общуване.

Учи на дисциплина и постоянство

Малко музикални произведения могат да се изсвирят перфектно от първия път. Повечето и след петдесетия опит звучат не съвсем както трябва. Това дава няколко житейски урока на детето още от най-ранна възраст. Първо, за да успеем, се изискват постоянство и упоритост. Второ, неуспехът не е фатален. Той се случва на всички и можем да го превъзмогнем с амбиция, увереност и много труд. Колкото по-рано осъзнаят това, толкова по-лесно и мотивирано ще се справят с всяка пречка пред себе си. В този ред на мисли, ученето на инструмент ще им помогне и да си поставят реалистични краткострочни и дългосрочни цели и да се придържат към тях.

Овладяването на инструмент не е лесна работа и отнема години, понякога дори десетилетия. Децата рядко могат да задържат интереса и търпението си толкова дълго върху нещо, особено резултатите невинаги са блестящи.

Докато свирят, обаче, те не мислят за тези неща – просто се забавляват, и неусетно се научават на дисциплина и постоянство, а когато най-накрая успеят да изсвирят трудния етюд правилно и красиво, победата е сладка

Повдига самочувствието

Една професорка по музикално образование от Канада провела следния експеримент: записала на уроци по пиано 50 деца в четвърти клас и в продължение на две години изследвала представянето им спрямо връстниците им без музикално обучение. Резултатът? Познахте! Децата, ходили на уроци по пиано, отбелязват ръст в самочувствието. Не е трудно да се види защо – детето се гордее с умението, което е научило, и се радва, че е талантливо. Нещо повече, благодарение на това, то намира и по-добро място в социалната си група – другарчетата му го уважават и му се възхищават за това, че може да пее или свири така хубаво.

А участията в конкурси или изпълненията на сцена, независимо колко е малка тя, не само са повод за гордост и (родителско) вълнение, но и подготвят детето за говорене пред хора и за представяне пред публика, което значително може да улесни живота му като възрастен.

Чрез музикални уроци можем да намалим стреса

Свиренето на музикален инструмент е чудесен начин детето да се освободи от напрежението, натрупано от академичното учене или от занимания, основани на конкуренция, като спорта например. То дава настроение и насърчава детето да общува.

Освен това е чудесна форма на себеизразяване и помага на децата лесно да предадат емоциите и вълненията си и да изложат на показ творческата си страна.

Както вече видяхме, музиката помага за остър ум, развива координацията на тялото и учи на жизненоважни меки умения. И все пак, още не сме споменали най-важната полза от нея

Музиката е забавна. Неслучайно много езици имат една и съща дума за „играя“ и за „свиря“.