Свят

Киргизстан твърди, че негови граждани в Русия са обект на вербовчици на войнствени организации

  29.03.2024 15:42             
Киргизстан твърди, че негови граждани в Русия са обект на вербовчици на войнствени организации

Киргизстанци, работещи в Русия, са обект на активна дейност от страна на вербовчици на въоръжени групировки, които искат от тях да извършват насилствени действия, съобщи днес Министерството на труда и социалната политика на Киргизстан, предаде Ройтерс.

Седем заподозрени от Таджикистан и един от съседен Киргизстан бяха арестувани във връзка с нападението и масовото убийство в петък в концертна зала край Москва.

Стотици хиляди хора от мюсюлманската централноазиатска държава Киргизстан работят в Русия, а Министерството на труда и социалната политика на Киргизстан твърди, че военни вербовчици ги набелязват чрез социалните мрежи, приложения за съобщения и уебсайтове за запознанства.

Нападението от миналата седмица, извършено от облечени в камуфлажни дрехи въоръжени лица, разпали антиимигрантските настроения в Русия, особено към работниците от бивши съветски републики в Централна Азия с преобладаващо мюсюлманско население. 

Тази седмица правителството на Киргизстан призова своите граждани да не пътуват до Русия, освен ако не е необходимо. Същото направи и Узбекистан, друг голям източник на трудови мигранти в Русия.

"Ислямска държава" заяви, че е отговорна за нападението и публикува видеоматериал от клането, в резултат на което досега загинаха 143 души. Русия, без да предоставя доказателства, заяви, че подозира украинска връзка в нападението, което Киев категорично отрича.



Москва: Обсъждане на мир в Украйна без Русия е безсмислено
Награда „Варна“ в системата на образованието и науката тази година получават 21 личности и колективи
5 годишния Мишо има нужда от помощ
От 1 май минималната дневна тарифа на такситата във Варна става 1,30 лева
Бивш приятел на принцеса Беатрис е намерен мъртъв в хотелска стая
За лазарките и змея ….