Лайфстайл

Седем спиращи дъха места в Италия, които да посетите

  29.03.2024 14:40             
Седем спиращи дъха места в Италия, които да посетите

В списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО влизат обекти като гора, планина, езеро, пустиня, сграда, археологически обект или дори цял град. Програмата има за цел да каталогизира, именува и опазва обекти с изключително културно или природно значение за общото наследство на човечеството.

Под егидата на ЮНЕСКО има стотици обекти в целия свят. Италия е на първо място по брой на обекти в списъка – цели 54 на брой и изпреварва Китай точно с 1 обект.

Културата и историята на Италия са безкрайно интересни и не случайно в тази красива страна има толкова много обекти, които ЮНЕСКО „стопанисва“.

Нейните 54 културни и природни забележителности представляват малко над 5% от световния списък на ЮНЕСКО и се увеличават всяка година. Ето една малка част от тях: античният римски град Помпей, крайбрежието на Амалфи, историческите центрове на Флоренция, Рим, Венеция, Неапол, Сан Джиминяно, Сиена и Верона, Площадът на чудесата в Пиза, вила „Д`Есте“ в Тиволи, раннохристиянските базилики в Равена, базиликата на св. Франциск в Асизи, улица „Гарибалди“ в Генуа, Долината на храмовете с археологическия комплекс в Агридженто, вулканът Етна, Матера, Палермо, Алберобело, Ното, Модика, Катания, Портовенере, Чинкуе Тере и други.

Всяко едно от тези кътчета от Италия заслужава своето място в списъка на ЮНЕСКО. Най-посещавани са разбира се Рим, Флоренция, Венеция, Верона, Пиза, Неапол. Не по-малко интересни са обаче и останалите места в списъка.

Ето една малка част от тях, които наистина горещо се препоръчват за посещение:

Матера

Градът се намира в Южна Италия в район наречен „Базиликата“. Той е на 401 метра надморска височина и през 2019г. заедно с Пловдив беше европейска столица на културата. Матера е под егидата на ЮНЕСКО заради своите уникални къщи, както и фактът, че е един от най-старите постоянно населени градове в света. Сред основните забележителности на града са пещерите и скалните църкви. В тези църкви все още могат да се видят някои византийски фрески, макар и доста избелели. ЮНЕСКО прибавя историческия център на Матера към своя списък през 1993 г.

Ферара

Градът се намира в Северна Италия в едноименната провинция. Ферара е красиво ренесансово градче, което до голяма степен се свързва с фамилията Есте. През 13-ти век те властвали в града и си изградили репутация на пазители и възродители на изкуството. След историческите места, които не бива да пропускате в града са голямата катедрала и двореца Есте, както и още няколко други дворци с прекрасна архитектура.

Алберобело

Още едно прекрасно място в Италия, което заслужено е част от списъка на ЮНЕСКО. Намира се в Южна Италия, в красивата област Пулия. Известен е със своите многобройни кръгли къщи, наречени трули. В буквален превод името означава „Красиво дърво“. Трулите представляват семпли, но солидни кръгли жилища с конусовиден покрив, изградени от камъни без хоросан. Строителство им е започнало в средата на XV век. Алберобело се разпростира на 2 хълма, които са разделени от речно корито. Стените на трулите са доста дебели, малко над метър, за да може във вътрешността на варовиковата къща да е топло през зимата и прохладно през лятото. Покривът на една трула, в повечето случаи, е изграден от няколко конуса.

Агридженто

Най-фотографираното място в града е „Темпио дела Конкордия“ или още „Храмът на хармонията“. Предполага се, че е изграден още през 430 г. пр.н.е. и е един от най-внушителните храмове на елинския свят. Освен това той е един от двата най-запазени подобни паметници на гърците. Изграден е от цели 34 изправени колони, които стоят непоклатимо и до днес. Мястото и храмът по нищо не отстъпват на великия акропол в Атина.

Друг интересен и дори още по-внушителен, със своите размери е Храмът на Зевс. Археолозите смятат, че е третият по големина гръцки храм изграждан някога и дори надминава базиликата „Свети Петър“ в Рим. За съжаление в наши дни са останали само няколко колони и разпръснати камъни от това величествено чудо на архитектурата.

Изключително интересен феномен, който се случва няколко пъти в годината в Агридженто е т.нар. „оранжево небе“. Това чудо на природата води своето начало от Сахара, тъй като остров Сицилия е доста на юг, а точно под него се намира континентът Африка. Силните пустинни ветрове стигат чак до бреговете на остров Сицилия, като освен, че цялото небе става оранжево, започва да вали и пясък.

Етна

Етна е активен вулкан, изграден от базалти и издигащ се на 3323 метра надморска височина. По склоновете му има над 200 кратера и лавови потоци. Едно от най-мощните изригвания на сицилианския гигант става на 11 март 1669 г. и трае близо 4 месеца. Щетите и загиналите са огромни. Лавови потоци са се стичали от най-големият кратер надолу по склона на планината директно в морето. В днешно време геолози и вулканолози сравнително точно могат да предвидят дали ще има изригване и от какви мащаби ще бъде то.

Някои райони на вулкана са достъпни за туристи, но при определени мерки за безопасност и условия. Това определено е изживяване, което не бива да пропускате, ако някога отидете в Таормина или Катания.

Доломитите

Още една природна забележителност, която е под егидата на ЮНЕСКО и ако сте я виждали на живо, то вече знаете защо това е така. Въпросните Доломити са част от Алпите и пейзажът, който оформят безспорно е уникален. Името идва от минерала доломит, който съдържа магнезий, желязо или манган. Въз основа на този минерал същото име носи и вид седиментна скала, близка до варовика. И двете са кръстени така на френския геолог и минералог от ХVІІІ в. Деода дьо Доломю. Връзката между французина и Доломитите е по-пряка – именно с пътуването си из тях, той извършва повечето си важни открития. Доломитовите Алпи са сравнително голям масив. С размери 150 на 190 км. и площ почти 16 000 кв. км.

Урбино

Урбино е родното място на Рафаело, който е един от най-известните художници в Италия и света. Градът не е много популярен, но е изключително интересен, с богато историческо и културно наследство, включен в списъка на ЮНЕСКО. Университетът в Урбино е един от най-старите в Европа, на около 500 години. В града има добре запазени архитектурни сгради и паметници. Интересна за посещение е родната къща на Рафаело, където са съхранени произведения на твореца, както и картини на неговия баща Джовани Санти.

Урбино е един наистина много интересен град, разположен на висок хълм между долините на две реки – Фоля и Метауро. Точно поради факта, че градът е построен на хълм, улиците са стръмни, много романтични и едно истинско предизвикателство за всеки, който реши да се разходи из тях. Но не взимайте всичко наведнъж, почивайте си по-често и по този начин хем няма лесно да се изморите, хем ще се насладите максимално на град Урбино.



XVII мемориален турнир по шахмат „Йордан Балкански” СНИМКИ
Общинският съвет прие Годишния финансов отчет на МБАЛ - Мездра за 2023 година
16-годишен младеж бе арестуван във Франция, след като каза, че иска да умре като "мъченик" на Олимпийските игри
Пенсионерите от община Неделино получиха като дарение хранителни продукти
Областният управител Надя Донкинска бе гост на пролетния благотворителен концерт ДГ “Детски свят“ в село Згориград СНИМКИ
Откраднаха агне за Великден във Врачанско