Събития

След десетилетна борба в Монтана ще има кръвен център

  28.03.2024 07:00             
След десетилетна борба в Монтана ще има кръвен център

В болницата в Монтана ще има отделение по трансфузионна хематология, съобщи директорът д-р Тони Тодоров. Заповедта на министъра за отварянето на това отделение е от 19 февруари и е резултат от десетилетна борба на местните доктори.

„Монтана беше единственият град - областен център без такова отделение. Това създаваше изключително много трудности и за пациентите ни, които се нуждаят от кръв и кръвни продукти, както и за дарителите. По неясни за мен причини преди много години това отделение е ситуирано в болницата в Лом.“, каза д-р Тодоров.

Статистиката показва, че в областта 77 % от потребяването на кръв и кръвни продукти е в Монтана. В града има две болници и един частен център по хемодиализа, които ежедневно се нуждаят от кръв.

„Преди около 10 години се договорихме с колегите в Лом и екип от там идваше в нашата болница всяка сряда. Това значително улесняваше работата ни. Изнесеното кръвонабиране само за един ден в Монтана осигуряваше 42 на сто от дарената кръв в цялата област. Само за един ден. От месец обаче екипът от Лом не идва. Предложих нашата болница да поеме командировъчните разходи на доктора и двете сестри, но не срещнахме  разбиране.“, каза още д-р Тодоров.

Ежедневно за хирургия, реанимация, гинекологията и вътрешното отделение на монтанската болница са необходими десетки сакове кръв и кръвни продукти. За да бъдат осигурени, три пъти седмично линейка от Монтана пътува до Лом.

„Години наред работим в тези условия. Колата от София, която транспортира кръв и кръвни продукти, подминава Монтана и спира в Лом. Тогава ние пращаме от тук линейка, за да вземе нужните количества. В Монтана си имаме лаборатория , но това не ни позволява да вземаме кръв. Само при съществуващо отделение имаме това право. Ние имаме доктор със специалност, лаборанти, сега пращаме сестри на обучение в София, но докато структурираме отделението, купим нужната техника, хората ще трябва да пътуват до Лом, защото вече месец в нашата болница не се дарява кръв.“, каза д-р Тодоров.

Той смята, че до края на май отделението ще е оборудвано, екипът обучен и през юни ще започне работа.