Свят

Кои са най-големите срутвания на мостове в САЩ през годините

  27.03.2024 12:44             
Кои са най-големите срутвания на мостове в САЩ през годините
  iStock

Контейнеровоз се удари в голям мост в град Балтимор в американския щат Мериленд рано днес, в резултат на което мостът се срути в реката, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че от 1960 г. до 2015 г. в света е имало 35 големи срутвания на мостове вследствие на сблъсък с кораби или баржи, при които са загинали общо 342 души, като се позовава на доклад от 2018 г. на Световната асоциация за инфраструктура на водния транспорт. Осемнадесет от тези инциденти са станали в САЩ. 

Списък на заслужаващите отбелязване катастрофи, при които кораби или баржи се удрят в мостове в САЩ: 

20 март 2009 година: Кораб, тласкащ осем баржи, се блъска в моста "Поп'с Фери" в Билокси, Мисисипи, в резултат на което 45-метрова част от моста рухва в залива. 

15 септември 2001 година: Влекач и баржа се удрят в моста "Кралица Изабела" в Порт Изабел, Тексас, в резултат на което средната част на моста се срутва от височина 25 м. в залива под нея. Осем души загиват, след като колите им пропадат в бездната под моста.

22 септември 1993 година: Баржи, тласкани от влекач при гъста мъгла, се удрят и предизвикват разместване на железопътния мост "Биг Баю Канът" край Мобайл, Алабама. Минути по-късно влак на "Амтрак" с 220 души на борда достига изместения мост и дерайлира, при което загиват 47 души, а ранените са 103 души.

28 май 1993 година: Влекачът "Крис", тласкащ празната бункерна баржа, се удря в опорно стъпало на моста "Съдия Уилям Сийбър" в Ню Орлиънс. Мостът се срутват върху баржата. Два автомобила, превозващи трима души, падат заедно с четирилентовата мостова настилка. Един човек  загива, а двама са тежко ранени.

14 април 1998 година: Влекачът "Ан Холи", пътуващ през пристанището на Сейнт Луис, се забива в моста "Едс". Осем баржи се откъсват. Три от тях се удрят в постоянно закотвен кораб-казино под моста. Петдесет души са леко ранени при инцидента.

9 май 1980 година: 185-метровият товарен кораб "Съмит венчър" се движи по тесен, криволичещ канал на залива Тампа във Флорида, когато внезапен силен порив на вятъра изважда от строя радара на кораба. Той се врязва и буквално прерязва една от опорите на моста "Съншайн скайуей" по време на сутрешния час пик и в рухва 426-метров участък от шосето.

Седем превозни средства, включително автобус с 26 души, падат от 45 м. височина  във водата. Тридесет и пет души загиват.