Събития

Засадиха 200 дръвчета по инициатива на фондация “1300 години България” СНИМКИ

  26.03.2024 17:00             
Засадиха 200 дръвчета по инициатива на фондация “1300 години България” СНИМКИ

Инициативата на фондация “1300 години България” за засаждане на 200 паркови дръвчета по повод 200-годишнината от рождението на големия възрожденец, театрал, учител и будител Кръстьо Пишурка вече е факт. Дръвчетата бяха раздадени от Общинския ученически клуб "Екология и опазване на околната среда" с ръководител Румяна Цветева. Младите еколози разпределиха 261 паркови дръвчета така, че да могат всички да се включат в залесяването.

Кампанията успя да се превърне в най-всеобхватната акция по залесяване, защото в нея се включиха много учебни заведения, държавни и културни институции от Лом и региона – детските градини „Снежанка“, „Червената шапчица“, „Звездица“, „Калинка“, „Звънче“ и „Здравец“, училищата „Никола Първанов“, „Константин Фотинов“, „Отец Паисий“, „Христо Ботев“, Професионална гимназия „Найден Геров“, Средно училище „Димитър Маринов“, ЦСОП „Д-р Петър Берон“, ЦНСТ „За по-щастливо детство“, ПГСС „Дунавска земя“ – село Ковачица, Общински КС на СБУ - Вълчедръм, Народно читалище „Виолета Рангелова 1929“ – село Трайково, Народно читалище „Никола Вапцаров“ – село Ковачица и Кметство Мокреш. Дръвчета получиха и граждани, изявили желание да засадят дръвчета.

Фиданките от бял ясен и явор, дарени от “Гората.бг”, са отгледани в разсадник “Флория”. “Благодарим на всички, които се включиха в нашата инициатива и да не забравяме, че всеки от нас трябва да посади поне едно дърво в живота си, което да остане и след него, както и повелята на китайската пословица - най-доброто време да засадиш дърво е преди 20 години, а следващият най-добър момент е днес!” - сподели Ивайло Йосифов от фондация “1300 години България”. „Много е важно да припомним, че тези кампании са свързани не само със засаждането на дървета, те изискват и тяхното последващо отглеждане и грижа.“ – това е посланието на ръководителя на Общински ученически клуб „Екология и опазване на околната среда“ Румяна Цветева.