Свят

С наближаването на европейските избори правозащитни групи призовават за извеждане на равенството на преден план

  26.03.2024 13:39             
С наближаването на европейските избори правозащитни групи призовават за извеждане на равенството на преден план

В очакване на подем на популистите на европейските избори през юни организации за борба с дискриминацията днес призоваха институциите на ЕС да изведат политики за равенството на първо място в дневния си ред, след като бъде избран новият състав на парламента, предаде Ройтерс.

"ЕС е далеч от това да бъде "Съюз на равенството" – това е работа в процес и в момента ние сме свидетели на нарастващ отпор, расова несправедливост, неравенство и дискриминация", се казва в съвместно изявление на девет организации. "На това спешно трябва да се обърне внимание", се добавя в изявлението.

Сред подписалите изявлението са големи правозащитни асоциации като "Европейски форум за хората с увреждания", "Европейска мрежа срещу расизма" и групата за защита на правата на ЛГБТИ общността "ИЛГА-Европа".

Според тях по време на мандата на настоящия състав на Европейския парламент е имало напредък, като например назначаването на еврокомисар по въпросите на равенството, приемането на директива за борба с насилието срещу жените и на план за действие срещу расизма. Те обаче добавят, че все още има много работа, за да се "гарантира равноправното отношение, независимо от това кой сте или къде живеете в ЕС" и призовават за приемането на всеобхватна правна защита срещу дискриминация.

/bta.bg