Събития

Общинският съвет в Монтана организира конкурс за рисунка по ромска приказка

  26.03.2024 11:18             
Общинският съвет в Монтана организира конкурс за рисунка по ромска приказка

Общински съвет – Монтана организира конкурс за рисунка по повод 8 април – Международен ден на ромите. Конкурсът е за илюстрация към ромска приказка. Той е за  деца на възраст от 5 до 11 години. Организаторите са предложили три  приказки от  сборника на Йосиф Нунев. „Целта на конкурса е да стимулира децата да развиват въображението и творческия си потенциал и същевременно да допринесе за опознаване на ромския фолклор, да се бори със стереотипите и предразсъдъците към етноса и да стимулира разбирателството, като по този начин изгради една по-приобщаваща и хармонична местна общност. Разчитаме, че учителите ще прочетат приказките на децата, ще обсъдят посланието им и ще ги окуражат да илюстрират една от тях.“ – каза Иво Иванов – председател на Общински съвет Монтана.

Регламентът на конкурса е изпратен до детските градини и училищата в Монтана. Изискването е всеки участник да изпрати само една творба във формат А 4. Няма ограничения на използваните изобразителни техники.

Журито ще оценява  точността, креативността и оригиналността при илюстрацията, както и  изобразителните умения на участника. Победителите в двете възрастови групи – IV подготвителна на детските градини и начален етап на училищата, ще бъдат удостоени с грамоти и предметни награди.

Участниците трябва да изпратят или представят рисунките си, вдъхновени от една от трите ромски приказки, до 16:00 ч. на 28 март на адрес  – Монтана, ул. „Извора“ 1, стая 102, гише 3. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени 4 април 2024 г. на официалния сайт на Община Монтана www.montana.bg.

Наградите ще бъдат връчени при откриването на изложбата с отличените творби на 8 април от 11:30 ч. във фоайето на Младежкия дом.