България

НОИ обединява всички свои е-услуги в единен портал

  26.03.2024 10:16             
НОИ обединява всички свои е-услуги в единен портал

Националният осигурителен институт внедри Единен портал за електронни услуги. Той е достъпен през сайта на НОИ, като информация може да се ползва с всички основните средства за електронна идентификация - ПИК на НОИ, ПИК на НАП, както и с квалифициран електронен подпис. През новият портал ще се предоставят електронни административни и справочни услуги на общественото осигуряване.

Новата платформа консолидира цялата информация, като е интегрирана с централните системи "Е-автентикация" и системата за сигурно електронно връчване, поддържани от Министерство на електронното управление. Потребителите, които се идентифицират успешно през централната система "Е-автентикация", получават достъп и до така нареченото електронно осигурително досие и неговите компоненти. През новия портал ще се достъпват и уебприложенията за предоставяне на административни и справочни услуги, за парични обезщетения, помощи, пенсии и гарантирани вземания.

Към момента достъпът е през сайта на НОИ в рубриката "Електронни услуги и справки", като цялото съдържание на страницата засега остава непроменено, за да има плавен преход в обслужването. Впоследствие порталът ще замени изцяло тази потребителска секция на сайта на НОИ.

/bnr.bg