България

Предлагат по 5000 лева за трето дете в наша община

  25.03.2024 16:21             
Предлагат по 5000 лева за трето дете в наша община

Девет общински съветници от групата „Заедно за община Златоград" внесоха докладна за приемане на нов Правилник за реда и условията за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Златоград. Информацията е Емилия Кръстева – председател на Общински съвет (ОбС) - Златоград.

„Нашето предложение е свързано с предоставяне на еднократна финансова помощ в размер на 1000 лева за всяко новородено или осиновено дете, чиито родители са с постоянен и настоящ адрес на територията на община Златоград. На семействата с второ дете помощта да е 2000 лева, а за трето - 5000 лева. За новородени или осиновени близнаци помощта също ще бъде 5000 лева", посочи Кръстева. Тя допълни, че от много години Златоград е с отрицателен прираст, а в една община най-важни са хората, на които трябва да се помага.

 
Сред целите, които си поставят съветниците, внесли предложението, е увеличаване на раждаемостта, подпомагане и подкрепа на родителите.

По данни на вносителите през последните няколко години в община Златоград са родени средно от 15 до 20 първородни деца, от 8 до 12 са второ родени и едно трето родено дете. Хората, които ще имат право на тази помощ, ще бъдат средно около 30 - 35 на година, като необходимата сума е около 45 000 лева годишно, пише БТА.

„Средствата ще бъдат осигурени от резерва за плащане на приоритетни разходи към бюджета, който е приет от Общинския съвет", уточни още Емилия Кръстева.

Предстои да бъде внесено и предложение и за изменение на Наредбата за местните такси и цени на услуги, като се включи, че семейства с второ новородено дете ще заплащат 50% по-ниски местни такси до навършване на детето на 18 години, а с трето дете – ще бъдат изцяло освободени от местните такси.

Предстои предложеният нов правилник да бъде подложен на обществено обсъждане.