Събития

Ще се проведе IV-то издание на Национален фестивал “Хорцето на Дефилето”-Мездра

  25.03.2024 15:00             
Ще се проведе IV-то издание на Национален фестивал “Хорцето на Дефилето”-Мездра

Ще се проведе IV-то издание на Национален фестивал “Хорцето на Дефилето”-Мездра 
Основните цели на фестивала са да даде възможност за изява на изпълнители, обичащи и занимаващи се с българско фолклорно танцово изкуств, да съхрани българския бит, обичаи, нрави и традиции във фолклорното ни танцово наследство и да създаде развлечение, и наслада за публиката с патриотичния дух на танците, музиката и богатството на нашите народни носии.
Фестивалът няма конкурсен характер и такса за участие, право на участие имат всички клубове и школи за български народни танци и хора, изисква се участниците да са облечени във фолклорни костюми. Ръководителите на клубове имат право да вземат участие в конкурсната програма. Участниците трябва да бъдат любители. Музикалният съпровод е по избор на участниците. Ако е на запис, трябва да бъде осигурен на флаш памет, подреден по реда на изпълнение на хората.
Организаторите си запазват правото да видеофилмират и фотозаснемат изпълненията на участниците в надиграването, с цел за създаване на архив и популяризиране, като същите няма да бъдат използвани с търговска цел.
Всички колективи ще получат грамота за участие.
Надиграването ще се проведе в два етапа:
- Първият етап е без конкурсен характер.
- Вторият етап ще бъде оценяван от ръководителите на участващите колективи.
В първи етап участниците танцуват две или повече хора от различни етнографски области, като едното трябва да е от района, от който е групата и общото времетраене не трябва да надхвърля 8 минути.
Във втори етап ще се проведе надиграване. Всеки желаещ клуб или формация излъчва по една или повече двойки, определени предварително от ръководителите. Двойките ще се надиграват на сцената в ритъма на различни видове ръченица шопска, тракийска, добруджанска.
В този етап надиграването е групово и всички двойки излизат заедно на сцената, като всеки клуб или формация получава номер.

Музиката ще бъде осигурена от организаторите и ще бъде с времетраене до 2 минути.
Най-добре представилата се двойка във втори етап „Надиграване“ ще бъде отличена с Купа и грамота.
„Независимо дали сте малка или голяма школа, напреднали или начинаещи ние ще се радваме да се включите и покажете вашия труд. Понеже посланието на фолклора, а и нашето като организатори е да се обединим и забавляваме, накрая заедно всички участници и гости хванати ръка за ръка, рамо до рамо в единна стъпка ще направим най- дългото хоро. Организаторите са Ви подготвили още допълнителни награди. Те ще бъдат обявени на награждаването с цел по-доброто изпълнение и представяне на всички клубове и школи във фестивала.“, добавиха организаторите. 
Заявка за участие се подава на e-mail [email protected]
Заявката се подава до 02 май в свободен текст със информация за името на групата, населено място, трите имена, телефон и e-mail на ръководителя, броя на участниците, име, тактов размер и от коя етнографска област са хората за участие в първи етап.