Свят

Словакия избира нов президент на страната

  24.03.2024 07:10             
Словакия избира нов президент на страната

Около 4,4 милиона словашки избиратели имат право на глас на днешните избори за нов държавен глава.

Избирателните секции са отворени от 07:00 до 22:00 часа местно време. Очаква се резултатите да станат известни утре следобед.

Ако, както се очаква, никой от кандидатите не получи повече от 50% от гласовете, на 6 април ще се произведе втори тур на изборите.

Сред деветимата кандидати, които ще участват в изборите, няма жени. 

Досегашният президент Зузана Чапутова не се кандидатира за втори петгодишен мандат, въпреки че популярността ѝ продължава да расте.

Според проучванията на общественото мнение има двама ясни фаворити. Либералът и бивш външен министър Иван Корчок обещава да бъде противовес на лявото националистическо правителство на премиера Роберт Фицо.

Либералният социалдемократ Петер Пелегрини, който е част от управляващата коалиция, призовава словаците да преодолеят осакатяващото политическо разделение в страната. Той иска да поддържа добри отношения както с правителството, така и с опозицията, съобщи БТА.

В момента словашката политика и общество са дълбоко разделени, а климатът между правителството и опозицията е отровен от агресивни обвинения, отбелязва ДПА. Водят се дебати относно позицията на страната по отношение на войната в Украйна, но също така и относно върховенството на закона и демокрацията. В страната многократно бяха провеждали масови протести срещу правителството./Glasnews.bg