България

Протест на миньори и енергетици в събота, блокират пътища

  23.03.2024 15:16             
Протест на миньори и енергетици в събота, блокират пътища

Миньори и енергетици отново ще затворят пътни артерии в област Стара Загора в събота. Протестното автошествие ще приключи в град Нова Загора. Това съобщи за БТА Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружението "Миньори и енергетици заедно", което е и организатор на демонстрациите.

Този път протестът ще започне от две точки. Първата е паметникът на Свети Иван Рилски в Раднево, където протестиращите ще се съберат в 9:00 ч. и ще тръгнат към Стара Загора, ще преминат по околовръстния път, за да се включат по главния път между Стара Загора и Казанлък и ще стигнат до т.нар. Върха.

Вторият лъч ще се събере на паркинга на езерото „Загорка“ в северната част на Стара Загора в 10:00 ч., за да тръгне също към сборния пункт Върха. Очаква се около 11:00 ч. двата лъча да се обединят и да затворят движението между Стара Загора и Казанлък в отсечката за период от 45 минути.

Протестът ще продължи своето движение и ще стигне до Казанлък, ще премине през целия град, за да се върне и да продължи по подбалканския път към Мъглиж. На разклона към подбалканското градче, до т.нар. място Чешмите протестиращите отново ще блокират движението за около 30 минути.

След тази спирка автошествието ще продължи по подбалканския път в посока Гурково ще премине в южната част на градчето и ще продължи своето движение към Нова Загора. Там ще бъде и последната блокирана пътна отсечка. Предвижда се движението да бъде преустановено около 17:00 часа за период от около 50 минути, след което протестът да приключи.

Очаква се в автошествието утре да се включат около 100 автомобила. „Организацията е направена, уведомени са засегнатите общини и е направено уточнение с Областната дирекция на МВР за уточняване на маршрутите“, посочи още Георгиев.

Припомняме, че протестът е организиран от представителите на новоучреденото сдружение с нестопанска цел „Миньори и енергетици заедно“. Основните им искания са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Това според протестиращите ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергия, добивана от въглищни топлоелектрически централи и конкурентна среда при производството на електроенергия.