Свят

FT: САЩ предупредили Киев да спре ударите по руската енергетика

  23.03.2024 12:44             
FT: САЩ предупредили Киев да спре ударите по руската енергетика

САЩ призоваха Украйна да спре атаките срещу енергийната инфраструктура на Русия, като предупредиха, че ударите с дронове рискуват да повишат световните цени на петрола и да провокират отмъщение, според трима души, запознати с дискусиите, пише пръв британският вестник Financial Times.

Многократните предупреждения от Вашингтон са били предадени на висши служители в службата за сигурност на Украйна, СБУ, и нейната дирекция за военно разузнаване, известна като ГУР, са заявили източници пред Financial Times.

И двете разузнавателни звена непрекъснато разширяват собствените си програми за дронове, за да нанасят удари по руски цели на сушата, в морето и във въздуха от началото на пълномащабното нахлуване на Кремъл през февруари 2022 г.

Миналата седмица дронове атакуваха най-малко шест големи руски рафинерии в руски региони. Източник на украинската служба на Би Би Си от силите за сигурност заяви, че Украйна с помощта на подобни атаки прилага "внимателно изчислена стратегия за намаляване на икономическия потенциал на Русия". "Нашата задача е да лишим врага от ресурси и да намалим потока от петролни пари и гориво, които Русия изпраща директно за войната, за убийството на нашите граждани", каза източникът. Официално Киев не пое отговорност за атаките срещу рафинериите.

Един човек каза, че Белият дом е станал все по-разочарован от смелите украински атаки с дронове, които са поразили петролни рафинерии, терминали, депа и съоръжения за съхранение в Западна Русия, увреждайки капацитета й за производство на петрол.

Русия остава един от най-важните износители на енергия в света въпреки западните санкции срещу петролния и газовия й сектор. Цените на петрола се покачиха с около 15 процента тази година до 85 долара за барел, повишавайки цените на горивото точно когато президентът на САЩ Джо Байдън започва кампанията си за преизбиране.

След като Русия изпрати войски в Украйна през 2022 г., Западът се опита да срине руската икономика, като наложи безброй санкции и въведе таван от 60 долара за барел на руския петрол, който в момента се търгува на около 68 долара за барел.

Преди окончателно да бъде определена горна граница, украинският президент Володимир Зеленски настояваше за лимит между 30 и 40 долара за барел.