Свят

След изборите в Русия: Каква ще е съдбата на Украйна

  24.03.2024 09:50             
След изборите в Русия: Каква ще е съдбата на Украйна

Както много хора по света, включително и украинците, не бяха изненадани съобщенията за убедителна победа на президента Владимир Путин на изборите в Русия. Мнозина виждат резултата като още един знак, че войната в Украйна няма да свърши скоро. Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Анна Черникова в своя репортаж от Киев.

Украинците наблюдаваха как Русия се хвалеше с убедителната победа на дългогодишния си президент Владимир Путин, когото наричат „Архитект на войната”, която те преживяват всеки ден. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Путин прави всичко възможно, за да управлява вечно. “В тази симулация на избори няма никаква легитимност“, категоричен бе Зеленски. За украинците политическият анализатор Виталий Портников казва, че образите на Русия, която провежда изборите в окупираните райони на Източна Украйна, са били особено тревожни. „За Украйна е важно, че руските президентски избори се проведоха и в окупираните територии на Украйна. Това е грубо нарушение на международното право”, коментира той. 

По улиците на украинската столица Киев усещането е, че руснаците са утвърдили Путин и са го насърчили да продължи агресията си в Украйна. „Резултатите от тези избори изобщо не ме изненадаха. Това беше прогнозирана, очаквана ситуация и, за съжаление, нищо не се променя в Русия”, казва Анна, жител на Киев. „Те искат да превземат Украйна, да унищожат практически всичко, което е украинско; те никога не са крили това. Тезите на Путин само потвърждават твърденията ми. Сега той получи картбланш от хората си и вероятно ще продължи тази агресивна политика”, смята Юри от Киев.

Западните страни също осъдиха руските избори като нагласени. По време на посещение в Киев в понеделник американският сенатор Линдзи Греъм нарече изборите в Русия „фалшиви”, съобщи Нова.

Междувременно украинците се готвят за ескалация на фронтовата линия на фона на недостига на боеприпаси и разбирането, че Владимир Путин има още предизвикателства, които трябва да изправи пред народа на Украйна. / Glasnews.bg