България

Изплащат натрупаното увеличение на основните възнаграждения на работещите в отбраната през април

  22.03.2024 15:15             
Изплащат натрупаното увеличение на основните възнаграждения на работещите в отбраната през април


Натрупаното увеличение на основните възнаграждения на работещите в отбраната, считано от 1 януари 2024 г., ще бъде изплатено през април, съобщиха от Министерството на отбраната. Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев подписа днес заповедите за увеличаване на основните възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. 

Натрупаното увеличение с 10% ще бъде изплатено със заплатите за април.

За тази цел през годината ще бъдат изразходвани 80% от осигурените 180 милиона лева от бюджета за отбрана, става известно още от съобщението.

Останалите 20% ще бъдат разпределени за възнаграждения, в съответствие с резултатите от провеждащия се Стратегически преглед на отбранителната политика, приоритетно за: попълване на декларираните формирования с висока степен на готовност; длъжности с дефицитни специалности във въоръжените сили; увеличаване на възнагражденията на IT специалистите в информационната сфера със задължения по разработване, предварително проучване, адаптация, внедряване, обучение, паралелна обработка и поддръжка на софтуер; за увеличаване на допълнителното възнаграждение за езикови умения съгласно STANAG 6001.

На 20 март кабинетът в оставка прие основните месечни възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, включително и на висшите военни училища, ще бъдат увеличени с минимум 10%, считано от 1 януари т.г.

С осигуряването на увеличението на основните възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители Министерството на отбраната продължава последователната политика за нарастване на заплатите в системата, се добавя в съобщението. Целта е да бъде намален съществуващият дефицит от отбранителни способности, особено по отношение на привличането и задържането на хората в системата на отбраната и за преодоляване на дисбаланса в доходите им.