Свят

ФСБ залови "терористи" в Русия и Украйна

  23.03.2024 14:47             
ФСБ залови \
  iStock

Руската служба за сигурност ФСБ е арестувала четирима души за планиране на отделни "терористични атаки" срещу военни обекти или в подкрепа на Украйна, съобщава "Франс прес".

Двама души са били задържани в контролирания от Москва град Мариупол в Южна Украйна, арести са извършени и в граничната Белгородска област, както и уралския град Екатеринбург.

ФСБ уточни, че двамата в Мариупол са направили публични изявления в подкрепа на Украйна, а останалите двама са планирали "терористични атаки" срещу военни обекти в Русия.

Руските сили превзеха Мариупол в първите седмици от офанзивата си през 2022 г., като го опустошиха с интензивни въздушни бомбардировки и градски битки.

ФСБ съобщи, че двамата арестувани там са "публикували видеоклипове и коментари в социалните мрежи", подкрепящи Киев и възхваляващи атаката през 2023 г. на Керченския мост, който свързва анексирания Кримски полуостров с Русия.

Те могат да бъдат осъдени на до седем години затвор по обвинения в "оправдаване на тероризма".

ФСБ е задържала и един човек в Белгородска област. Той е планирал "терористична атака" срещу обекти на руската армия.

Службата го обвини, че работи за Руския доброволчески корпус - една от проукраинските милиции, които организираха поредица от въоръжени нападения в руски гранични региони миналата седмица.

При друг случай е арестуван мъж в Екатеринбург, у когото са били открити самоделни бомби. Той е планирал да ги постави във военни съоръжения в града.

По информация на ФСБ мъжът е бил член на движението "Граждани на СССР" - маргинална група, която не признава разпадането на Съветския съюз и отхвърля руските закони.

ФСБ обяви поредица от арести през последните две седмици - предимно на руснаци, които според службата са сътрудничили на Украйна или са подготвяли атаки срещу военни съоръжения.

През миналата седмица броят на арестите нарасна, след като проукраински партизански бойци, включително руснаци, настроени против Кремъл и минали на страната на Киев, нападнаха руски гранични селища.