Свят

Жени в САЩ се гмуркат, за да преодоляват стреса

  21.03.2024 15:42             
Жени в САЩ се гмуркат, за да преодоляват стреса
  VOA

Мира Томас е инструктор по гмуркане и обучава група жени от Съединените щати. Тя ги учи да изследват подводните чудеса на националния парк Коиба, пише Voice of America (VOA).

Тя обучава жените на специални знания и умения, защото мнозина смятат, че гмуркането е предимно мъжки спорт.

Томас е професионалист и се гмурка от 15 години, но казва, че често не е намирала работа, защото е жена и можело да реагира прекалено емоционално.

Затова тя стартира Scuba Mermaids - онлайн общност от жени, които пътуват и се гмуркат заедно.

Стефани Бенджамин е полицай от Тексас и казва, че гмуркането е нейното бягство от стреса на работата й. „Гмуркането е толкова успокояващо. Да си в океана е такова предизвикателство, все едно пътуваш до Марс. Няма нищо по-хубаво от това“, казва тя.

Според Лорън Грийн от Канзас Сити, Мисури хората често са изненадани, когато разберат, че се гмурка. Тя ги призовава да не се страхуват, пише Voice of America (VOA).

Гейл Коул, медицинска сестра от Тексас, е получила сертификат за водолаз на 59-годишна възраст. Но възрастта не я спира. За нея тя е само цифра, защото се чувства на 35 и смята да се гмурка още 35 години.

Само за няколко години общността на русалките нараснала от 80 до почти 5000 души. Членовете на групата казват, че носенето на розово е техният начин да покажат, че са силни и авантюристични.