Лайфстайл

3 дестинации, които да посетите преди лятото СНИМКИ

  21.03.2024 14:40             
3 дестинации, които да посетите преди лятото СНИМКИ

Крайбрежието на Италия винаги е изглеждало като мечта за лятото - чисти плажове, жарко слънце, коктейли Aperol Spritz и вкусна храна. Дълги и мързеливи дни, в които човек може да си почива, но може и да се разхожда из прекрасната природа, обикаляйки между исторически забележителности от времето на Древен Рим.

Особено привлекателни в това отношение са малките села, където туризмът не е чак толкова много, времето е топло целогодишно, а цялостното усещане - много по-автентично.

Ето три села по крайбрежието на Италия, които могат да ви предложат мечтаното бягство към хубавото време, още преди да е дошло лятото.

Вариготи

Добре дошли в "перлата" на италианската Ривиера! Малкото селце Вариготи, разположено сравнително близо до границата с Франция, е заобиколено от скали и морска шир. Със своите изумително красиви постройки в мавритански стил (наследство от средновековните сарацински набези) мястото изглежда сякаш извадено от някоя от приказките от "Хиляда и една нощ".

Интересен факт е, че заради този си специфичен вид Вариготи успява да привлече вниманието на Pixar, които го използват за вдъхновение за анимационния филм "Лука" от 2021 г.

Хубавото в случая е спокойствието, като дори в летния сезон селото остава далеч от голямата туристическа блъсканица. Извън сезона пък човек може да се потопи още по-дълбоко в местната култура и природа, без досадните жеги и комари.

Около Вариготи има множество маслинови горички, исторически забележителности и стръмни пътеки. Любопитни за разглеждане места са "Пътеката на поклонника" (Sentiero del Pellegrino), "Заливът на контрабандистите" (Grotta dei Falsari) и църквата Сан Лоренцо.

А след всичкото това ходене можете да се насладите на едни от най-вкусните ястия в италианската кухня. Сред местните специалитети на Вариготи са прясна паста трофей със сос песто и мекичка фокача.

До Вариготи се стига лесно с влак или кола от Генуа.

Сперлонга

Кацнал на една голяма скала, стърчаща насред Тиренско море, средновековният град Сперлонга се извисява над дълъг участък от бреговата линия по средата между Рим и Неапол.

Градът е изпъстрен с бели къщи със сини капаци на прозорците, които напомнят на островите в Егейско море, а осеяните с кактуси тревни площи напомнят за отминалото испанско управление.

Сперлонга е желано място за бягство през лятото още от времето на римските императори - кратка разходка по плажа показва останките от вилата на император Тиберий в подножието на малък залив.

Интересното е, че мястото е открито преди едва около 60 години. Сега статуите, красили някогашната императорска вила, могат да бъдат видени в местния исторически музей.

За любителите на историята ще е интересно, че градът е бил нападан многократно през вековете - както от сарацините, така и от османците. Именно това е довело до създаването на най-емблематичната му забележителност - наблюдателна кула от XVI век, построена на ръба на скала.

В наши дни единствените набези, които преживява, са от маси италиански и чуждестранни летовници, които се спускат през по-топлите месеци. Извън сезона обаче мястото е далеч по-спокойно и дава възможност човек да му се наслади максимално.

Праяно

Сгушен между по-големите и познати градове Позитано и Амалфи в залива под Неапол, Праяно остава често забравен. Но това съвсем не е заслужено.

В селото живеят няколко хиляди души, но в него може да се усети истинският дух Южна Италия и как се живее там. Нещо повече - за разлика от по-големите курорти, Праяно е запазил голяма част от своята автентичност.

Центърът на Праяно край местната църква е облицован с керамични плочки, а по улиците все още може да се видят деца, които играят футбол, докато дядовците им пият кафе и ги наблюдават.

Из селото се носи ароматът на лимони от многото овощни градини наоколо, като особено силно е това в началото на пролетта, когато лимоните цъфтят.

Местната кухня определено си заслужава внимание - от спагети с морски дарове и пица с прясна моцарела ди буфала до пържени сардини. Всичко това се прокарва с чаша лимончело накрая.

Почитателите на архитектурата могат да изследват църква на Праяно, която стои издигната вече над 1000 години. Нейния бароков интериор, изпълнен с цветни плочки, показва ясно местните традиции.

Други примери за отличителни керамични произведения на изкуството могат да бъдат забелязани в цялото село, по ъглите на улиците и портите.

За съжаление стигането до Праяно е малко сложно без собствен транспорт или кола под наем. То изисква няколко смени на влак и автобус от Неапол. Местните обаче са обнадеждени, че това ще се промени, тъй като от юли се очаква да бъде пуснато локално летище в Амалфи.