Свят

Брокерка изгори къща за 1,5 млн. долара по невнимание

  21.03.2024 11:43             
Брокерка изгори къща за 1,5 млн. долара по невнимание

Агентът по недвижими имоти Джули Бъндок от Сидни, Австралия, случайно изгори луксозен дом на стойност 1,5 милиона долара поради невнимание при подготовката за проверка. Този инцидент доведе до съдебно дело срещу самата брокерка и нейния работодател Domain Residential Northern Beaches.

Бъндок признава, че в този трагичен ден е забелязала влажно спално бельо, което наемателите са оставили да съхне на верандата, и е решила да го постави на метален рафт в спалнята до включена лампа, пише The Sun. В рамките на 20 минути в къщата избухнал голям пожар, който обхванал цялата стая.

Буш и четирима други наематели, чиято собственост е пострадала от пожара, по-късно заведоха дело. Съдия Дейвид Хамершлаг намери агентката за недвижими имоти виновна за престъплението и отговорна за причинените щети.

Според решението Domain Residential Northern Beaches трябва да плати на наемодателя £380 000 като компенсация, както и £62 000 компенсация на четиримата засегнати наематели.

По време на заседанията ответниците се опитаха да прехвърлят част от вината върху ищците с аргумента, че е трябвало да предупредят за риска от нагряване на рафта от лампата, но съдът отхвърли този аргумент.

„Нито един от тях дори не можеше да си представи, че Бъндок ще направи нещо подобно“, каза съдия Хамершлаг, добавяйки, че рискът от пожар поради контакт на спалното бельо с електрически уреди е очевиден и съвсем предвидим, така че Бъндок е трябвало да знае за това и да продължи с изключителна предпазливост.

Domain Residential Northern Beaches също ще трябва да плати лихва върху обезщетението от £442 000. /glasnews.bg