Събития

Започна кампания „Прибери се у дома след работа, там някой те очаква“

  20.03.2024 15:04             
Започна кампания „Прибери се у дома след работа, там някой те очаква“

Четирима души са загубили живота си при злополуки по време на работа в областите Враца и Монтана, сочи статистиката.

Във Враца през миналата година са станали 46 трудови злополуки – 35 от тях са се случили по време на работния процес, а в 11 от случаите хората са пострадали докато отивали или се връщали от фирмите си. По време на работа е загинал шофьор на камион, а докато се връщал от работа смъртта си намерил мъж, блъснат от влак.

В област Монтана двама работници са загинали при трудови злополуки през 2023 година. В единия случай работник на фирма е паднал от водонапорна кула, докато е правел оглед за предстоящ ремонт. Вторият загинал е шофьор на снегорин, разчиствал международния път  Е-79. Неговата машина е блъсната от движещ се с несъобразена скорост по шосето турски тир.

През миналата година в Монтанско са станали общо 30 трудови злополуки, като 28 от тях са по-леки и при тях няма нанесени трайни увреждания на работници.

Главната инспекция по труда започна национална кампания за превенция на трудовия травматизъм. Във Враца беше проведена   регионални конференции с акцент върху безопасността и здравето при работа. Целта е да се подчертае отново, че спазването на правилата за работа спасяват животи. Конференции ще има в цялата страна. Кампанията е  под мотото „Прибери се у дома след работа, там някой те очаква“  и е с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика.

Домакин на конференцията във Враца беше Екатерина Асенова - изпълнителен директор на Главна инспекция по труда. В работата участваха областният управител Надя Донкинска, Александър Борисов-началник на отдел Анализ на контролната дейност, Румен Младенов-директора на дирекция Инспекция по труда-Враца, директорът на НОИ-Враца Иван Грозданов, на Дома на науката и техниката Евелина Васкова, работодатели.  и други се включиха активно в кампанията целяща постигането на нулев травматизъм на работно място.

 „Идеята да се съберем всички заедно е фактът, че само заедно със съвместни усилия наистина можем сведем до минимум трудовия травматизъм, защо не и до заветното нулев травматизъм. Правилата за безопасност и здраве не пречат на работата, те спасяват животи.“, подчерта Екатерина Асенова.

През миналата година в страната са станали 540 трудови инцидента.  157 от тях са завършили фатално. Сред основните причини за трудови злополуки са падане от височина, смазване, удар от падащ предмет, поражения от ток, затрупване от земни маси.

Контролиращите органи отчитат, че най-много инциденти стават в строителството.

По данни на Националния институт в България има над 250 хиляди микро и малки предприятия, 5 300 средни и големи, 2 300 000 работни места, а контролът по спазване на трудовото законодателство се осъществява от 450 инспектори.