Свят

Европарламентът одобри нова рамка за цифрова идентичност

  20.03.2024 13:39             
Европарламентът одобри нова рамка за цифрова идентичност
  iStock

Европарламентът одобри миналия месец новата рамка за цифрова идентичност. Тя ще предостави на гражданите на Европейския съюз трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги.

Този "нов портфейл" за цифрова самоличност ще позволи на гражданите да се идентифицират и удостоверяват онлайн, без да се налага да прибягват до търговски доставчици (които пораждат опасения за доверие, сигурност и поверителност).

  • Портфейл на Европейския съюз за удостоверяване и достъп до публични и частни услуги, както и за съхраняване, споделяне и електронно подписване на документи;
  • Потребителите ще имат пълен контрол върху данните си;
  • Портфейлът ще се използва на строго доброволен принцип;

Проучване на изследователската служба на Европейския парламент подчертава, че след пандемията предоставянето на публични и частни услуги става все по-дигитално.

Съществуващите решения за цифров портфейл позволяват на потребителите да съхраняват и свързват данни в единна, безпрепятствена среда на техните мобилни устройства.

Въпреки това, според комисията това удобство идва с цената на загуба на контрол върху личните данни, когато тези решения са изключени от потвърдена физическа самоличност, което прави киберизмамите и заплахите по-трудни за смекчаване. /dariknews.bg