Събития

Предлагат петима за почетни граждани на Монтана

  20.03.2024 10:54             
Предлагат петима за почетни граждани на Монтана

Пет са предложенията за почетни граждани на Монтана, които се внасят за гласуване от общинските съветници. Отличието се връчва на празника на Монтана Свети Дух.

За най-високото отличие са предложени проф. Александър Костов - член-кореспондент проф. д. ист. н., историк балканист; Йордан Герасимов – историк, архивист и краевед; Първан Първанов – главен художествен ръководител и хореограф на Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина“ и Детски танцов ансамбъл „Пъстрина“; Вълчан Петров – художник, и Петър Младенов – краевед от Смоляновци.

Съгласно разписаното в наредбата за почетните граждани общинският съвет може да номинира за четирите си години в мандата 10 души. Всеки от тях получава и парична премия в размер на 1000 лева, а одобрението става с квалифицирано мнозинство и тайно гласуване, припомни председателят на общинския съвет в Монтана инж. Иво Иванов.

„От тази година до края на мандата имаме възможност да отличим 10 наши съграждани с принос за развитието на общината ни. Предстои гласуване в общинския съвет, за да стане ясно кои от петимата номинирани, ще бъдат одобрени.“, каза Иванов.

Утре съветниците разглеждат и отчетите на четири общински дружества - „Регионално депо за отпадъци - Монтана” ЕООД, „Технологичен парк” ЕООД, „Общински пазар” ЕООД и „Самостоятелна медикотехническа лаборатория №1” ЕООД.

На сесията ще се отчете броят и разпределението на  общинските жилища за 2024 година.