Лайфстайл

Не само полезни - тези храни са задължителни за хората над 50 години

  17.03.2024 09:30             
Не само полезни - тези храни са задължителни за хората над 50 години

Искате ли да запазите жизнеността си по-дълго? Тогава включете в диетата си тези суперхрани за хората над 50 години! Ако искате да поддържате бистър ум и силна имунна система, обърнете внимание на тези продукти:

1. Ябълки.

Опитайте се да купувате ябълки, които са отгледани без използването на пестициди. Ябълките нормализират кръвната захар, кръвното налягане и холестерола. Освен това е добър източник на витамин С, калий, фибри и антиоксиданти.

2. Моркови.

Морковите са полезни за кожата, зрението, устната кухина, холестерола, кръвното налягане, сърдечно-съдовата система, имунитета, храносмилането и дори предпазват от рак! И всичко това благодарение на бета-каротин, фибри, витамини (A, C, E, K, B8), микроелементи (калий, мед, манган, желязо) и антиоксиданти, които съдържа.

3. Цвекло.

Цвеклото е отличен източник на витамини А и С, микроелементи (калций, манган, калий, желязо), фолиева киселина и фибри. Той е богат на антиоксиданти и може да понижи кръвното налягане, да предотврати някои видове рак, да подобри спортните постижения и да предпази от деменция. Освен това е с ниско съдържание на калории, така че можете да ядете цвекло за отслабване.

4. Боровинки.

Боровинките съдържат мощни антиоксиданти и разтворими фибри. Оптимизира кръвната захар и намалява лошия холестерол. В допълнение, тези чудодейни плодове съдържат много витамини С и К и манган. 12 здравословни храни, които ще ви направят по-слаби и по-красиви

5. Ядки.

Орехи, бадеми, лешници, фъстъци - каквото обичате! Те съдържат много протеини, омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, витамини и микроелементи. Ядките понижават лошия холестерол, насърчават загубата на тегло, намаляват възпалението, предотвратяват инфаркти и инсулти и стимулират храносмилането.

6. Черен шоколад.

Само 30-60 грама черен шоколад на ден ще ви помогнат да намалите кръвното налягане и лошия холестерол, да предпазите от сърдечни заболявания, да предпазите кожата си от ултравиолетовите лъчи и да подобрите мозъчната функция. Тъмният шоколад съдържа фибри, желязо, манган, мед, калий, фосфор, цинк, селен и магнезий. Освен това подобрява настроението ви, защото освобождава ендорфини.

7. Овесени ядки.

Овесената каша е богата на протеини и разтворими фибри, манган, фосфор, цинк, селен, желязо и витамини от група В. Това е идеална закуска, която насърчава храносмилането, намалява лошия холестерол и кръвната захар, помага при загуба на тегло и облекчава запека.

8. Круши.

Крушите са полезни за хора над 50 години, защото съдържат много разтворими фибри, витамин С, фолиева киселина, калий и антиоксиданти. Освен това нормализират нивата на кръвната захар и предпазват от диабет!

9. Череша.

Знаете ли, че черешите съдържат 65 пъти повече витамин С от портокалите? Но е антиоксидант! Освен това черешите съдържат много витамини А и В, диетични фибри, желязо и калций. Той е добър за храносмилането, може да понижи лошия холестерол, нормализира кръвната захар и насърчава загубата на тегло.

10. Кайсии.

Кайсиите са идеална храна за хората над 50 години: те са меки, сладки и съдържат най-мощния антиоксидант – витамин Е. Сушените кайсии са полезни и защото съдържат желязо, което помага при анемия. Освен това кайсиите са полезни за кожата, кръвното налягане и храносмилането.

11. Ягода.

Ягодите, едни от най-популярните сезонни горски плодове, са с високо съдържание на витамин С, мощен антиоксидант, който забавя стареенето. Освен това е богат на фибри, витамин К, манган, магнезий, калий и фолат. Ягодите понижават лошия холестерол и укрепват сърцето.

12. Чесън.

Чесънът е едно от най-полезните средства против стареене. Има антимикробни, антивирусни и противогъбични свойства, което го прави полезен при лечение на настинки и инфекции. Освен това чесънът подобрява сърдечно-съдовото здраве, понижава кръвното налягане, предпазва от рак, нормализира кръвната захар и помага в борбата със симптомите на деменция. 10-те най-здравословни храни в света

13. Броколи.

Броколите са отлична храна за прочистване на организма, защото съдържат много антиоксиданти под формата на витамини Е и С. Особено полезни са за хора над 50 години, защото предпазват от остеопороза, рак и затлъстяване. Броколите също са полезни за очите и кожата.

14. Аспержи.

Аспержите са особено полезни за мъжете над 50 години, тъй като предпазват простатната жлеза и предпазват от рак на простатата поради високото си съдържание на ликопен. Разбира се, полезен е и за жените: аспержите са богати на фибри и витамин А. Този зеленчук понижава лошия холестерол, подобрява здравето на очите и стимулира имунната система.

15. Спанак.

Спанакът може да се консумира суров, но хранителната му стойност се увеличава при готвене. Спанакът съдържа повече от дузина антиоксиданти, витамини А, С и К, както и магнезий, манган, цинк и селен. Предпазва от рак, сърдечни заболявания, диабет и неврологични заболявания, като същевременно укрепва зрението, костите, кожата и имунитета. /actualno.com