Свят

Полските фермери блокираха границата със Словакия

  16.03.2024 15:44             
Полските фермери блокираха границата със Словакия

Сутринта на 15 март полските фермери започнаха да блокират ГКПП Хижне, разположен на границата със Словашката република. Това съобщава Радио Свобода.

Самите фермери казват, че украинските и руските земеделски продукти стигат до Полша по тези пътища. По предварителни данни протестът е планиран да продължи до края на март.

Земеделците планират да пропускат по един камион на всеки час. Протестът не обхваща автобусите и леките автомобили.

Комуната Яблонка също предостави информация за възможните усложнения на движението на ГКПП Хижняк на страницата си във Фейсбук. В съобщението се посочва, че участниците в протеста не са съгласни с "неконтролирания поток на зърно от Украйна към ЕС, който дестабилизира пазара на зърно и доведе до трудна икономическа ситуация за фермерите".

От 6 ноември миналата година. полските превозвачи започнаха да блокират движението на камиони на ГКПП „Кракивец-Корхова“, „Ягодин-Дорогуск“ и „Рава-Руска-Гребене“. Отбелязва се, че причината за стачките е прекомерната конкуренция след либерализацията на международния транспорт между Украйна и Европейския съюз. Освен това на 23 ноември към протеста на границата се присъединиха и полски фермери, които участваха в протеста на ГКПП Шегини-Медика.

Фермерите в Полша и в целия Европейски съюз призовават за промени в ограниченията, наложени им от плана на ЕС за Зелената сделка за справяне с изменението на климата, както и за повторно налагане на митата върху вноса на селскостопански продукти от Украйна.