Свят

Макрон допусна нови европейски действия за помощ на Украйна

  16.03.2024 09:50             
Макрон допусна нови европейски действия за помощ на Украйна

Френският президент Еманюел Макрон допусна нови европейски действия за помощ на Украйна, ако войната се разрасне. 

Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война, заяви той в интервю, излъчено тази вечер по френската телевизия "Те Еф едно".

"Русия не може и не трябва да спечели тази вайна. Ако проявим днес слабост пред някого, който премина всички червени линии, които беше очертал и кажем наивно, че няма да отидем по далеч от тук или там, в този момент ще постигнем не мир, а поражение".

Според него доверието в Европа ще бъде сведено до нула, ако Русия спечели войната в Украйна.

Макрон увери, че Франция никога няма да нападне Русия, въпреки че тя напада, и то агресивно френските интереси дори на френска територия. А по повод скандалния призив на папа Франциск за "куража на бялото знаме" каза, че мирът не означава капитулация на Украйна и че да искаш мир не означава да изоставиш Украйна.

Одеска област отново е атакувана с дронове

"Онези, които поставят граници за помощта за Украйна, избират поражението", заяви Макрон пред журналисти от телевизиите ТФ1 и Франс 2, Той застана решително зад думите си, че не изключва изпращането на френски войски в Украйна, въпреки че подчерта, че настоящата ситуация не го налага. 

"Положението е тежко за украинците. Те имат ограничен брой хора от Русия, която е по-голяма страна", подчерта Макрон. "Преди две години твърдяхме, че няма да пращаме танкове, после ракети, а го направихме", припомни той. 

"Това, което преди две години беше немислимо, се случи".

"Ако Русия спечели войната, животът на французите ще се промени, няма да има никаква сигурност и на Европа няма да може да се разчита", заяви френският президент и подчерта, че Франция има подготвена за действия армия и значително увеличен военен бюджет:

"Има само един отговорен за ситуацията и това е режимът в Кремъл. Ако положението се влоши, ще бъдем готови да не допуснем Русия да спечели". / БНР