Свят

Руски съд осъди двама млади руснаци за връзки с организацията на Навални

  15.03.2024 09:20             
Руски съд осъди двама млади руснаци за връзки с организацията на Навални

Московски съд осъди на три години и половина затвор двама млади руснаци, обвинени, че са работили за "екстремистката" организация на опозиционера Алексей Навални, който почина в затвора в средата на февруари, съобщиха днес руски медии, цитирани от Франс прес.

Според сайта "Медиазона", който е специализиран в отразяването на политически репресии, 22-годишната Алина Олехнович и 23-годишният Иван Трофимов са били задържани през юли миналата година, а в началото на август са били поставени в следствения арест в очакване на процеса.

Присъдата е произнесена вчера, според съобщение на сайта на московския Хорошевски съд, видяно от АФП. Двамата заподозрени са обвинени в "участие в екстремистка организация" - престъпление, което се наказва с до шест години лишаване от свобода.

Според "Медиазона" прокуратурата ги обвинява, че са свързани с нелегални клетки на организацията на Алексей Навални, която през 2021 г. беше обявена за "екстремистка" в Русия и бе забранена.

След забраната повечето от сътрудниците на главния критик на руския президент Владимир Путин напуснаха страната, за да избегнат съдебно преследване. Няколко активисти обаче останаха и бяха осъдени на дълги години затвор.

Според неправителствената организация "Мемориал" Алина Олехнович и Иван Трофимов преди ареста си са били студенти по изкуства в учебно заведение към висшата школа по икономика в Москва - един от най-уважаваните университети в страната. /dariknews.bg