Събития

Болницата във Враца получи линейка за транспорт на болни на хемодиализа СНИМКИ

  13.03.2024 12:36             
Болницата във Враца получи линейка за транспорт на болни на хемодиализа СНИМКИ

МБАЛ „Христо Ботев“-Враца получи днес линейка за транспорт на болни на хемодиализа, дарена от фондация „Капачки за бъдеще“ – благотворителната инициатива, която всяка година в различни градове на страната събира пластмасови и алуминиеви кенчета.

Един от организаторите на кампанията  - Лазар Радков, достави лично линейката във Враца, а директорът на врачанската болница д-р Кети Ценова му благодари за направения жест в полза на хората на хемодиализа от региона.

„Обърнахме се към „Капачки за бъдеще“ с посредничеството на д-р Нели Нешева – председател на Съвета на директорите. Те откликнаха на нашата молба. Линейката ще е преназначена за транспорт на пациенти на хемодиализа, ние обслужваме цялата област Враца. Имаме 5 лъча за хемодиализа, които обслужваме с три автомобила към момента, което е много трудно. Така че новата придобивка е направо спасителен жест и ще ни помогне много - от една страна на нас и на персонала, а от друга – ще подобри качеството на живот на хората на хемодиализа“, каза директорът на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца д-р Кети Ценова.

По думите на д-р Ценова, в момента 22-ма души във Врачанско са на хемодиализа. Като цяло лечението е индивидуално за всеки един пациент, но за повечето от тях е наложително да пътуват до Враца два пъти седмично.

На свой ред Лазар Радков от „Капачки за бъдеще“ обясни, че колата има 8 +1 места, както и специализирана платформа за хората в инвалидни колички. 

Колата е втора употреба, но е адаптирана и преоборудвана, тествана е, надежна е и ще осигури по-лек и безстресов транспорт за процедурите на болните на хемодиализа. 

Автомобилът е закупен със средствата, събрани от кампаниите за събиране на капачки в цялата страна, от средствата от благотворителни календари и други предмети, както и благодарение на помощта на дарители, обясни Радков.

 „Вече осигурихме 5 специализрани детски линейки за болници в страната, 2 офроуд линейки, както и кувиози – включително за Мездра и Козлодуй. Това е първата ни транспортна линейка, която се дарява във Враца. Продължаваме да помагаме, благодарен съм на хората, които подкрепят каузите ни. Тук също имаме много сериозен „Клуб за бъдеще“ във Враца, които освен че подпомагат каузата по време на кампаниите, но и през останалото време подкрепят и развиват инициативи, които са в полза на хората в Враца и региона, и правят живота и средата малко по-добра“, заяви Радков.

От фондация „Капачки за бъдеще“ вече имат следваща цел - да осигурят липсваща апаратура за детски, родилни и неонатологични отделения за цялата страна, след направено проучване.

Предстои и пролетната кампания за събиране на капачки във Враца, която ще бъде на 28 април.