България

Майка изпаднала в беда, но мадежи й върнаха надеждата

  12.03.2024 14:25             
Майка изпаднала в беда, но мадежи й върнаха надеждата

Накъде върви обществото ни? Ставаме ли по-добри, по-отзивчиви? Или напротив - индивидуализмът завладява сърцата, а равнодушието към съдбата на ближния е ежедневие и се е превърнало в негласна норма? За отговорите на тези въпроси ясен отговор няма, но столичанин сподели дви истории, които показаха, че безразличие към изпадналите в беда се намира, но има и надежда.

Съпругата на Чавдар В. изпаднала в ужасна ситуация на път в столицата. На оживено кръстовище от семейната кола започнал сериозен теч. Бензин изтичал обилно от двигателя, а за това ѝ алармирал друг водач. Дамата се свързала със своя съпруг, който веднага поел към нея.

Заварил неприятна ситуация - машината с вдигнат капак образувала огромно задръстване, под нея имала голяма локва гориво, а в тапата било пълно с нервни-нервни водачи.

Чавдар се захванал да оправя проблема - който се оказал изваден горивен кабел, а от преминаващите " колеги" получавал единствено клетви, но не и съпричастност. Подкрепата се появила не от някой гражданин с "бензин" в кръвта, а в лицето на младо момиче, което си признало, че нищичко не разбира от коли, но предложило да помогне - както може.

"Благодарих ѝ за помощта, но да си ходи! Другите колеги - пълен пас! Потрес! Никой не е застрахован от това! Някак си останах разочарован от тази случка, която касае моите любими хора и други такива. Пълен пас и овчедушие към една жена с две деца, закъсала на пътя! Не го разбирам това!", диви се Чавдар.

В крайна сметка мъжът се справил със ситуацията, а седмица след това друга случка, му показала, че овчедушна апатия не е обзела сърцата на всички, а добрина се намира.

Посред нощ на вратата на дома му се звъннало, а той станал, за да отвори. Там го очаквали тийнейджъри, които били по на около 18 години. Оказало се, че дъщеря му е загубила портфейла си, пълен с ценни вещи, а младежите го открили и върнали до адреса.

"Вярата, че расте поколение, което е читаво и принципно се завърна в мислите ми! На децата, които върнаха портофейла, искам да кажа само едно: Браво", пише мъжът.

Разказът за случките той споделя в група на квартал "Младост" във Facebook, като се надява да открие тийнейджърите.

"И понеже бях в ступор от предходната ситуация, искам да ги наградя за постъпката! Свържете се с мен тук! Вярата в доброто побеждава! Благодаря!", заключава Чавдар В.

Вижте цялата му публикация:

"Привет, група! Младостчанин съм от 51 години вече! Искам да споделя две случки, които ми се случиха в рамките на десет дни, и ме разконцентираха мисловно!

Имам черен  пасат на бензин, който ми върши работа, преди няколко дни жена ми, карайки децата на танци, около 19:00 часа, на светофара на "Деница", усеща мирис на бензин.

Колега от съседната колона на светофара й казва, че тече бензин от двигателя. Тя ми звъни какво да прави. Казах да ме изчака и тръгнах натам.

Когато пристигнах, имаше заформено задръстване заради моята кола, която беше на аварийни светлини и с вдигнат преден капак! Маркуча за горивото се беше извадил от входа към главата на двигателя и аз исках да го оправя. От всички колеги, които бяха около мен в час пик, чувах само клетви!

Но изведнъж до мен се появи момиче около 25 години, коeто ме срази с въпроса си, а именно: Нищо не разбирам от коли, но мога ли да ви помогна?

Разбирате ли, за какво става дума! Момиче! Колеги, къде сте? На мястото имаше изтекли 20 литра бензин! Благодарих ѝ за помощта, но да си ходи! Другите колеги - пълен пас! Потрес! Никой не е застрахован от това!

Някак си останах разочарован от тази случка, която касае моите любими хора и други такива. Пълен пас и овчедушие към една жена с две деца, закъсала на пътя!

Не го разбирам това! Изводите са си за мен, но седмица по-късно, около 00:20 часа ми се звъни на вратата, аз като уважаващ себе си българин отварям и там шок!

Две деца, около 16-18 години, търсят дъщеря ми, казвам им, че тя спи и те заявявят, че са ѝ намерили портофейла забравен на една пейка, с пари, лична карта, дебитна карта и други момичешки неща.

Вярата, че расте поколение, което е читаво и принципно се завърна в мислите ми! На децата, които върнаха портофейла, искам да кажа само едно: Браво! И понеже бях в ступор от предходната ситуация, искам да ги наградя за постъпката! Свържете се с мен тук! Вярата в доброто побеждава! Благодаря!" /glasnews.bg