България

Вдигат нови корпуси на 6 училища в София тази година

  12.03.2024 09:40             
Вдигат нови корпуси на 6 училища в София тази година

За 2024 г. София е предвидила над 176 млн. лева за подобряване на условията, в които учат, играят, спортуват и се развиват децата. Към инвестициите в училища и детски градини се добавят нови 57,9 млн. лева по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища 2024 – 2027 на Министерството на образованието и науката (МОН). Това съобщи в своя профил във фейсбук кметът Васил Tерзиев.

По друга програма на МОН за изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки са одобрени още 3,9 млн. лева

За подобни цели са планирани 115 млн. лв. в Капиталовата програма на Столичната община.

Кметът уточнява, че по последната програма на МОН са одобрени за финансираме 15 проекта на училища и детски градини.

Десет училища в районите "Витоша", "Студентски", "Панчарево", "Младост", "Изгрев", "Възраждане", "Слатина" и "Лозенец", от които 6 общински училища, ще разполагат с 46,9 млн. лева за изграждане на нови учебни корпуси, физкултурни салони, многофункционални зали, библиотеки, информационни центрове и оборудване.

Нови 4129 места в София ще помогнат на няколко училища в София да преминат към едносменен режим на обучение.

С общо 11,1 млн. лева ще разполагат в районите "Витоша", "Слатина", "Искър" и "Младост", с които ще се осигурят нови 587 места в детски градини и яслени групи. Пет детски градини ще бъдат финансирани – две в район "Слатина" и по една в останалите три района.