Свят

Гърция въвежда такси за получаване на направления и за изпълнение на рецепти

  11.03.2024 12:44             
Гърция въвежда такси за получаване на направления и за изпълнение на рецепти

Гръцките власти въвеждат такса за изпълнение на рецепти и получаване на направления за изследвания. Опозицията критикува правителството, че така ще обложи с такси бедните пенсионери.

"Все по-скъпо става безплатното здравеопазване" в Гърция, коментират пенсионерите, които трудно плащат лекарствата си, пишат гръцките медии.

От април всяка рецепта ще  се изпълнява срещу такса от едно евро. Плащането е в аптеката, а средствата влизат в министерството на здравеопазването. Дори написването на направление за изследване вече се таксува, отново недоволстват пенсионерите.

Пациентите ще доплащат и по 3 евро за диагностика като томография и рентген.

Очакват се около 72 милиона евро приход за една година.

За да се намалят разходите в здравеопазването се следи по електронен път честотата на изписване на определено лекарство, както и броя на изследванията за всеки пациент.

Операциите в държавните болници вече ще бъдат платени след обяд, реши още здравното министерство. Цената обаче е много по-ниска от частните клиники, твърдят лекарите.

В същото време, за да се намали недоволството сред пациентите, наред с платените, ще се извършват и безплатни операции за най-нуждаещите се с ниски доходи, съобщи здравният министър Георгиадис.