Свят

Полските фермери блокират влизането в големите градове

  10.03.2024 15:42             
Полските фермери блокират влизането в големите градове

Фермерите ще проведат нов общ протест в цяла Полша на 20 март. Пътища към всички централни градове на общините ще бъдат блокирани. Това заяви председателят на асоциацията на независимите земеделски производители "Солидарност" Томаш Обшански пред репортери на канала TVP Info след среща на представители на протестиращите фермери с министър-председателя на Републиката Доналд Туск.

"Следващите протести са вече насрочени. Те ще се проведат на 20 март. Столиците на провинциите ще бъдат блокирани. Ще има блокади на входовете в големите градовете", отбеляза Обшански, чиято асоциация е една от основните организатори на протестите на фермерите в Полша.

На 9 февруари полските фермери започнаха мащабни протести и блокада на ГКПП по границата с Украйна. Те настояват за ограничаване или пълна забрана на вноса на евтини селскостопански продукти от Украйна, засилване на подкрепата за националното животновъдство и също така изразяват несъгласие със стратегията на Европейския съюз за Зелената сделка, която предвижда постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г./fakti.bg