Свят

Откриха стотици трупове на птици по плажовете

  10.03.2024 14:47             
Откриха стотици трупове на птици по плажовете

Стотици морски птици от рода кайри са открити мъртви по френските плажове на Атлантическия океан.

Пернатите вероятно са били изтощени от необичайно силните зимни бури, които им пречат да се хранят, обясниха природозащитници. По данни на Френската лига за птиците (LPO) от началото на годината по френското атлантическо крайбрежие са открити над 500 мъртви кайри - летящи птици, далечни родственици на пингвините.

Антоан Превел, доброволец в организацията с нестопанска цел „Сий шепърд Франс“, обясни, че през зимата редовно се случва да се изхвърлят мъртви птици на брега, но не в такива мащаби като през последните седмици. Според учените е вероятно птиците да са умрели от изтощение поради трудните условия в морето. „Изменението на климата е косвена причина, тъй като увеличава честотата и интензивността на бурите, особено на зимните, които са основната причина за масовите изхвърляния на морски птици на брега“, казва ученият от Френският национален център за научни изследвания (CNRS) Жером Фор.

Отравянето с микропластмаса и химическото замърсяване също могат да отслабят птиците, а рибите, с които се хранят, са станали редки и са се преместили по-близо до брега поради изменението на климата и прекомерния риболов, добави Фор, цитиран от БТА.

Кайрите не могат да оцелеят без храна два или три дни, тъй като имат малко енергийни запаси и трябва да се хранят почти постоянно. „При бури, каквито наблюдаваме напоследък, тези птици трудно се хранят правилно и умират от изтощение“, каза Фор.