Свят

Създателят на Xiaomi с прогноза за най-голямата икономика в света

  08.03.2024 14:39             
Създателят на Xiaomi с прогноза за най-голямата икономика в света

Основателят и главен изпълнителен директор на китайската технологична компания Xiaomi Лей Джун смята, че китайската икономика ще продължи да се развива. Той изрази увереност в това на брифинг след среща на народните представители на Пекин, проведена в кулоарите на втората сесия на Общокитайското събрание на народните представители (ВСНП, най-висшият законодателен орган на КНР) от 14-то свикване.

„Уверен съм в перспективите на китайската икономика и бъдещото развитие на Xiaomi“, каза той.

Според него икономиката на Китай има три основни предимства. „Първо – свръхголемият мащаб на вътрешния пазар. Второ – силно развита индустриална среда. Трето – изключителен екип от инженери и отлични човешки ресурси“, каза той.

Той също така посочи, че китайското правителство помага на частните предприятия, за да модернизират страната.

Лей Джун е член на делегацията на Пекин на 14-то Общокитайско събрание на народните представители.

На 5 март, при откриването на годишната сесия на NPC, китайското правителство обяви цел за растеж на БВП за тази година, който се очаква да бъде 5%. Миналата година БВП на Китай се е увеличил с 5,2%. Целта за инфлация за 2024 г. е 3%. Същото беше заложено и за 2023 г., но тогава инфлацията беше 0,2%.

Бюджетният дефицит през 2024 г. ще бъде 3% от БВП, същото като през 2023 г. Лимитът на националния дълг е определен на 35,2 трилиона юана (4,9 трлн. USD).