Свят

Първата фабрика на ZF с нулеви емисии вече работи

  08.03.2024 13:38             
Първата фабрика на ZF с нулеви емисии вече работи

Първият завод на ZF с нулеви вредни емисии беше открит наскоро в чешкия град Клащерец над Охри. Предприятието, което е част от направление Electrified Powertrain Technology, беше реконструирано за по-малко от година и половина. Днес тук работят около 700 души, произвеждащи силова електроника за електрически превозни средства.

Заводът използва активно слънчева енергия (3 400 панела на покрива), която покрива до 20% от всички нужди. Що се отнася до закупената електроенергия, тя също е от възобновяеми енергийни източници. Вместо отопление на газ се използват термопомпи.

Обърнете внимание, че ZF си е поставила цел да постигане на климатична неутралност в цялата верига на производство до 2040 г. Заради това компанията започна да модернизира своите предприятия по целия свят.

Например заводът в Орагадам (Индия), където се произвеждат шасита и електрически компоненти, включително компресори за камиони, също се планира да бъде преобразуван към 100% възобновяеми енергийни източници.

Тук вече е инсталирана пикова слънчева електроцентрала с мощност 450 kW. Освен това се използва система за събиране и повторно използване на дъждовна вода, което ще направи предприятието неутрално по отношение на водата до 2025 г.

ZF също така планира да инвестира 500 милиона долара в завода Gray Cart (САЩ), който произвежда компоненти за двигатели с вътрешно горене и за електрическа мобилност, включително 8-степенна автоматична скоростна кутия за plug-in хибриди - 8HP Gen4 PHEV.

Друга новост, свързана с компанията е обявената технологията за „интелигентен предпазен колан“ на ZF Passive Safety Systems. Благодарение на многостепенния ограничител на натоварването (MSLL), коланите ще могат да се адаптират към размера и теглото на човека. Всичко това ще позволи на производителите на автомобили да изпълнят изискванията на NCAP 2030.