Свят

Електрическа кола изгори кораб: съдят Volkswagen

  08.03.2024 09:50             
Електрическа кола изгори кораб: съдят Volkswagen

Срещу Volkswagen Group са заведени две дела. Германският концерн е обвинен в участие в пожара на Felicity Ace, при който изгоряха почти 4000 коли.  

Един от исковете е заведен преди година в съда на град Щутгарт. 12-те ищци включват застрахователя Allianz и корабната компания Mitsui OSK Lines, която експлоатира Felicity Ace, пише Automotive News.

Според ищците пожарът във Felicity Ace е причинен от пожар в батерията на електрическия автомобил Porsche Taycan. Volkswagen Group е обвинен, че като производител на електрически автомобили не е предупредил за възможната опасност и не е информирал за предпазните мерки при транспортирането на електрически автомобили.

Процесът беше спрян за една година, докато Volkswagen се опитваше да постигне споразумение. Наскоро срещу концерна беше заведено друго подобно дело в щатския съд в Брейншвайг. Представители на Volkswagen Group потвърдиха твърденията, но отказаха да ги коментират.

Инцидентът с Felicity Ace се случи през февруари 2022 г. Кораб за превоз на автомобили се запали в Атлантическия океан близо до Азорските острови. Екипажът успя да се спаси, но не успя да издърпа кораба до пристанището и на 1 март 2022 г. той потъна.

На борда на Felicity Ace е имало 3965 автомобила, повечето от които са продукти на Volkswagen Group. Както масово произвежданите Audi-та, така и ексклузивните Porsche-та и Lamborghini-та бяха изгубени при бедствието.