Свят

САЩ и ЕС със силни разногласия относно съдбата на замразените руски активи

  08.03.2024 16:41             
САЩ и ЕС със силни разногласия относно съдбата на замразените руски активи

Възникнаха разногласия между Европейския съюз (ЕС) и САЩ относно това как точно да се използват замразените активи на Русия. Това съобщава вестник Politico, позовавайки се на представители на ЕС и източници в администрацията на президента на САЩ.

Както посочи неназован европейски служител, ЕС е готов да разгледа само план, включващ използване на доходи от руски активи, а не самите активи. В същото време САЩ, на чиято територия се намират само малка част от всички средства, настояват за пълната им конфискация. Според изданието, Германия, Италия и Франция се опасяват, че този вариант ще се отрази негативно на репутацията на еврозоната и на притока на международни инвестиции.

„Текстът на предложението за използването на постъпленията е готов. Чакаме само политически сигнал от държавите-членки на ЕС", отбеляза един от събеседниците на изданието.
Според Politico, правителството на Белгия, която в момента председателства Съвета на ЕС, е предложило трети вариант - използване на руски активи като обезпечение за банков заем, предназначен за възстановяването на Украйна. Според този план страните от ЕС възнамеряват сами да прехвърлят активите на Киев само ако Руската федерация откаже да плати репарации на Украйна след края на конфликта.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон на пресконференция в Брюксел, представяйки първата европейска стратегия за отбранителна индустрия, каза, че ЕС трябва да използва приходите от замразени руски активи, за да финансира отбранителната си индустрия, за да подпомогне допълнително Украйна отпред. На свой ред ръководителят на външнополитическата служба на ЕС Жозеп Борел каза, че Европейският съюз обсъжда възможността да използва печалбите от замразените руски активи не само за възстановяването на Украйна, но и за военна подкрепа за Киев.

Общо страните от G7, ЕС и Австралия са замразили руски активи на стойност около 280 млрд. EUR. В същото време ЕС разполага с приблизително 210 млрд. EUR. От тях около 191 млрд. EUR се управляват от международната Euroclear платформа в Белгия, други 19 млрд. EUR отидоха във Франция. Значително по-малко са сумите, които получават другите страни от ЕС. В допълнение към тези средства Швейцария притежава още 7,8 млрд. EUR, а САЩ притежават 4,6 млрд. EUR.