Събития

Цветята - най-предпочитаният подарък за 8 март

  07.03.2024 08:00             
Цветята - най-предпочитаният подарък за 8 март

Цветята си остават най-предпочитания подарък за 8 март. Те са признак за уважение към жената, независимо от това дали са за майката, за съпругата, за колежката или за любимата учителка.

Невена Николова от Враца е в цветарския бизнес повече от 25 години. Споделя пред медията ни, че един подарък, колкото й ценен да е, няма ли цвете към него, просто си губи чара.

„8 март е ден, в който жената официално е почитана, но би трябвало това да става всеки ден. Аз примерно харесвам такива хора, които подаряват цветя и без поводи, защото когато едно цвете е поднесено без причина, просто от уважение към човека до теб, винаги се приема с по-голяма радост“, обяснява Николова.

Предпочитанията на клиентите са различни, а и допират до джоба им, казва още Николова, като споделя, че за 8 март се продават всякави цветя – от отрязано цвете с панделка до огромни аранжирани букети, саксийни и кошници с цветя.

„Наблюденията са ми, че по-възрастните кавалери купуват за подарък предимно хризантеми и гербери. Много търсени сега са пролетните цветя – лалета, фрезии, иглики, зюмбюли. Розите – цариците на цветята, се купуват предимно за Свети Валентин, защото те са символите на любовта. Безспорно е обаче, че всяко цвете си има чар. Ние предлагаме и по-екзотични, какъвто например е пафиопедилумът или т.нар. венерина (дамска) пантовка. Клиентите напоследък купуват много саксийни цветя, защото са по-издръжливи. Някои пък се спират на такива, които носят някаква символика – за семейно щастие и благоденствие в домовете, като например антуриума или дървото на живота. Различни хора, различни предпочитания относно избора на цвете. В крайна сметка е важен жестът “, споделя още Николова.

Тя обясни също, че има мъже, които са на „ти“ с цветята, но има и такива, които търсят съвета й. Напоследък дори имало тендеция мъжете да довеждат половинките си в магазина, за да могат те сами да си изберат цветето.

По думите й, цените на красивите растения са се покачили в сравнение с миналата година, и то още в началото на февруари, като причината е следствие от увеличението на цените на чуждестранните вносители. Сега една роза върви 6 лева, като цената й миналата година е била с левче надолу.  Стаен жасмин с ароматни цветове - красиво елегантно цвете, подходящо и за офис и за дома, също е хит в продажбите. То е на цена 25 лева и се търси целогодишно. Предпочитани от ценителите са и по-екзотичните орхидеи за подарък на любимата жена.

Наблюденията на Невена Николова в дългогодишния й опит като продавач на цветя е, че има два вида хора – такива, които са по-организирани и практични, и купуват цветята за 8 март предварително, но и такива, които идват в магазина в последния момент.

„Все пак 8-ми март не трябва да е единствният празник, в който да се уважават дамите и само на този ден да им се подаряват цветя. Жената заслужава да е гледана целогодишно, като цвете“, посъветва Николова и пожела безкраен купон и незабравими емоции на всички празнуващи.