Свят

Седмицата в ЕП: 4 – 10 март 2024 г.

  04.03.2024 10:02             
Седмицата в ЕП: 4 – 10 март 2024 г.

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Международен ден на жената / Жените в спорта. За да отбележи Международния ден на жената, 8 март, комисията на ЕП по правата на жените и равенството между половете (FEMM) ще проведе междупарламентарно заседание, в което ще вземат участие европейски и национални депутати, като фокусът ще бъде върху жените и спорта. Темите, които ще бъдат обсъдени включват премахване на стереотипите, свързани с пола, насилието и равнопоставеността при заплащането и статута. Сред експертите, които ще участват в събитието са олимпийските шампиони Шарлин Ван Сник (Белгия), Пиа Сундхаге (Швеция) и Катаржина Зилман (Полша) (четвъртък, 7 март).

На живо: междупарламентарно заседание на FEMM, четвъртък, 7 март, 10:30 ч. българско време

Търговия / Украйна и Молдова. Комисията на ЕП по международна търговия (INTA) ще гласува законодателно предложение за продължаване на суспендирането на вносните мита и квоти за украинския и молдовския износ за ЕС за още една година. В отговор на опасенията на земеделските стопани в ЕС, Европейската комисия предложи защитен механизъм в случай на значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави членки. Защитният механизъм ще се задейства и по отношение на домашни птици, яйца и захар от Украйна, като митата ще бъдат вдигнати до предвоенни нива, ако вносът надхвърли средните обеми за 2022 г. и 2023 г. (четвъртък).

На живо: заседание на INTA, четвъртък, 7 март, 10:00 ч. българско време

Подготовка за пленарната сесия на 11-14 март. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 11-14 март, по време на която членовете на ЕП ще обсъдят и ще гласуват окончателно законодателство относно енергийните характеристики на сградите, чиято цел е да спомогне за намаляване на потреблението на енергия и емисиите на парникови газове от сградния сектор; относно акта за свободата на медиите, който има за цел да защити европейските журналисти от нарастващите заплахи за свободата на медиите и жизнеспособността на сектора; както и относно новите правила на Евро 7 за намаляване на емисиите от леки автомобили, микробуси, автобуси, камиони и ремаркета. Европейският парламент също така ще гласува окончателно Законодателния акт за изкуствения интелект, чиято цел е да се гарантира, че изкуствения интелект в Европа е безопасен, зачита основните права и демокрацията; както и законодателство за емисиите от промишлеността, чиято цел е да бъде намалено замърсяването на въздуха, водите и почвите. Евродепутатите също така ще гласуват по-строги правила за безопасността на детските играчки, ще очертаят исканията си за срещата на върха на ЕС на 21 и 22 март, ще отбележат Международния ден на жената и ще проведат дебат от серията „Това е Европа“ с министър председателя на Финландиа Петери Орпо.


Брифинг за медиите относно темите от пленарната сесия. 
Пресслужбата на ЕП ще проведе брифинг с говорителите на политическите групи на Европейския парламент в 12.00 ч. българско време в петък (зала „Ана Политковская“, пресцентър, Брюксел).

На живо: брифинг за медиите, петък, 8 март, 12:00 ч. българско време
Програма на председателя на ЕП. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще посети Хелзинки, Финландия в понеделник, където ще се срещне с председателя на парламента Юси Хала-ахо и с лидерите на парламентарните групи, както и с министър-председателя на страната Петери Орпо, като след срещата ще проведе съвместна пресконференция. Тя също така ще се срещне с финландски евродепутати и ще участва в дискусия с млади хора. В четвъртък председателят на ЕП Р. Мецола ще посети Букурещ, Румъния, където ще участва в дискусия с млади хора и ще се срещне с председателя на Сената Николае Чука, изпълняващия длъжността председател на Камарата на депутатите Алфред Симонис, президента на страната Клаус Йоханис, както и с министър-председателя Марсел Чолаку. Тя ще направи и обръщение по време Конгреса на Европейската народна партия в Бъкурещ.