Събития

Областна администрация - Враца се включи в обществено обсъждане в Монтана

  03.03.2024 07:00             
Областна администрация - Враца се включи в обществено обсъждане в Монтана

В Общинския младежки дом в Монтана се проведе публична дискусия за обсъждане на концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Зелени решения за устойчиво развитие на СЗР“.

Общественото обсъждане е организирано от Община Монтана и Областен информационен център-Монтана, като част от Регионалните съвети за развитие на Северозападен регион .

От страна  на Областна администрация – Враца взе участие г-жа Евгения Илиева, Главен експерт  АКРРДС. На обсъждането присъстваха кметът на Община Монтана Златко Живков, общински съветници и граждани от Монтана, както и представители на водещия партньор от Община Враца Цветан Стоичков зам. кмет на Община Враца, експерти от Община Враца.

Основна цел на концепцията „Зелени решения за устойчиво развитие на СЗР “ е прилагането комплексно решение на  проблеми, с принос в урбанистичното развитие на Общините Враца, Монтана, Бяла Слатина, Борован и Мизия и мерки, насочени в секторите здравеопазване, култура, транспорт, икономика, околна среда, туризъм и спорт, както и зелени мерки за смекчаване на негативното въздействие върху климата, при спазване на принципите за равенство, ефективност, ефикасност и устойчивост.

С изпълнението им се цели подпомагане на мобилността и зеления транспорт в общините Враца и Монтана; насърчаване на икономическата активност и предприемачеството, както и осигуряване на транспортна обезпеченост чрез изграждане на Индустриален парк-Враца; обновяване и модернизиране на централна пешеходна зона на град Враца; обновяване, оборудване с нова медицинска апаратура, създаване на мобилен кабинет в Диагностично-консултативен център 1 – Враца; изграждане на многофункционална спортна зала "Арена Враца", реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на Драматичен театър „Драгомир Асенов“, град Монтана, превенция на риска от наводнения по поречието на р. Скът чрез прилагане на набор от зелени мерки; подобряване на бизнес средата, насърчаване на икономическото развитие и осигуряване на заетост чрез изграждане на Индустриален парк, подобряване качеството на предлаганите здравни услуги, насърчаване на териториалното и междусекторно сътрудничество.

Планираните инвестиции са в размер на 74 534 160 лв. Водещ партньор е Община Враца. Останалите партньори са Община Монтана „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД, Диагностично-консултативен център 1 – Враца“ ЕООД, Общински драматичен театър „Драгомир Асенов“ – гр. Монтана, Областна администрация – област Враца, Община Борован, Община Бяла Слатина и Община Мизия.