България

Интересът към е-ваучера за храна расте от въвеждането му

  03.03.2024 08:40             
Интересът към е-ваучера за храна расте от въвеждането му

От два месеца работодателите могат да предоставят на служителите си дигитални ваучери за храна. От 1 юли ваучерите ще бъдат изцяло електронни, като в момента тече преходен период, в който продължават да се дават и на хартия.

След средата на годината ще могат да се използват хартиените, издадени преди това, според срока, указан на тях. Така се очаква последните хартиени ваучери да отидат в историята най-късно в първите месеци на 2025 г.

По наблюдение на оператори интересът към електронния ваучер е доста висок от страна на работодателите и такива вече се издават.

"Има доста компании, които искат да преминат най-скоро в този модел на работа, тъй като за тях това ще е доста голямо улеснение от гледна точка на администрация - вместо да ги раздават всеки месец на служителите си на ръка, само трябва да зареждат е-ваучера", каза в интервю за БТА Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

Дигиталните ваучери могат да бъдат под формата на карта или изцяло виртуални в мобилно приложение, което зависи от избора на работодателя.

"Виждаме интерес и към двата вида. Компании в ИТ сектора с повече служители, които работят от разстояние, предпочитат виртуалните, докато компании, които имат производства и служители във фабрики, избират по-скоро пластиките, но и двата са удобни", обясни Обущарова.

Големите предимства на дигиталните ваучери са, че с тях може да се пазарува на пос терминал в широка мрежа от търговски обекти и най-вече, че може да се плащат и храни за по-малки суми, а не както беше досега - задължително да се използва цялата сума, посочена на ваучера.

Остава опцията, ако сумата на ваучера не достига, да се допълни с друг вид платежно средство - банкова карта, пари в брой.

Търговската мрежа също се разширява постоянно, като се включват нови обекти.

"За малките търговци, за които имаше притеснения, че не са оборудвани с терминали и може да спрат да приемат ваучери за храна, помагаме да се сдобият с пос терминали от компаниите, които предлагат подобни услуги, и

да разширим максимално мрежата, дори в малките населени места, в селата включително,

тъй като мрежата по нищо не трябва да отстъпва на тази, която е била досега за ваучерите на хартиен носител", посочи Таня Обущарова.

Тя допълни, че това е била и една от целите на въвеждането на дигиталните ваучери - от страна на държавата и Министерството на финансите в частност - да се увеличат плащанията с карта, което води и до по-голямо изсветляване на икономиката, да се разшири мрежата от магазини и ресторанти, които имат пос терминални устройства и приемат картови плащания./ lupa.bg