Свят

8 неуспешни опита: САЩ не успяха да екзекутират сериен убиец

  01.03.2024 09:20             
8 неуспешни опита: САЩ не успяха да екзекутират сериен убиец

САЩ спряха екзекуция чрез инжектиране след осем неуспешни опита. 

Айдахо спря екзекуцията на серийния убиец Томас Юджийн Крийч. Членовете на медицинския екип не успяха да намерят вена, в която можеше да се постави интравенозна инжекция за прилагане на лекарството, пише AP.

73-годишният Крийч прекарва половин век зад решетките и е осъден на смърт. В 10:00 сутринта той беше откаран на количка до камерата за екзекуции в Института за максимална сигурност в Айдахо.

Трима лекари се опитаха осем пъти да инсталират интравенозна инжекция, но по различни причини не успяха. В някои случаи те не са имали достъп до вената, а в други са имали притеснения относно качеството на вената. Те се опитали да инжектират убиеца през области на ръцете и краката му. В 10:58 ч. е съобщено, че изпълнителното производство се спира.

Смъртната присъда на Крийч изтичала. Адвокатите му подали молба за спиране на екзекуцията, като казали, че неуспешните опити доказват „неуспеха на отдела да извърши хуманна и конституционна екзекуция“. Съдът даде отсрочка и държавата потвърди, че няма да се опита да екзекутира убиеца. Държавата ще трябва да получи друга заповед за извършване на екзекуцията.

„Ето какво се случва, когато на неизвестни лица с неизвестно обучение е възложено да извършат екзекуция. Това е точно такъв инцидент, за който предупредихме държавата и съдилищата, когато се опитахме да екзекутираме един от най-старите осъдени на смърт затворници в страната“, заяви Федералната служба за отбрана в Айдахо.

Екзекуцията на Крийч щеше да бъде първата в щата от 12 години. Известно е, че членовете на лекарската група са имали подходящо образование, но самоличността им е секретна. Лицата им бяха скрити от бели воали и тъмносини шапки.

По време на всеки опит лекарите почистваха кожата със спирт, инжектираха обезболяващ разтвор, отново почистваха мястото със спирт и се опитваха да поставят катетър. Всичко това отне няколко минути. Членовете на екипа палпираха кожата и се опитаха да вкарат игли.

„Крич често гледаше към членовете на семейството и представителите си, които седяха в отделна стая за свидетели. Ръцете му бяха вързани за масата, но той често протягаше пръсти към тях. Той сякаш казваше „Обичам те“ на някой в ​​стаята от време на време“, съобщават медиите.

След като екзекуцията била спряна, надзирателят се приближил до убиеца. Съобщава се, че той му говорил шепнешком няколко минути и стиснал ръката му.

Предишния ден Крийч прекара време със съпругата си и яде своята „последна вечеря“. Състоеше се от пържено пиле, картофено пюре, сос и сладолед.

Крийч е извършил повече от едно убийство и е прекарал по-голямата част от живота си зад решетките. Той беше оправдан за едно убийство, извършено през 1973 г. в Аризона, въпреки че властите са убедени във вината му. Доказателствата срещу мъжа бяха, че той е използвал картата на жертвата, за да пътува до друг щат, Орегон.

Въпреки това Крийч скоро беше признат за виновен, но вече за други убийства. През 1974 г. той извършва престъпления в Орегон и Калифорния, където идва за един уикенд от психиатрична болница.

Същата година Крийч е арестуван в Айдахо след друго убийство. Американецът отне живота на двама художници - Джон Уейн Брадфорд и Едуард Томас Арнолд. Те прибрали убиеца и приятелката му, докато пътували на стоп.

Крийч беше осъден на доживотен затвор, така че той извърши следващото си престъпление зад решетките. През 1981 г. мъж преби до смърт друг затворник, Дженсън, който беше инвалид и излежаваше присъда за кражба на кола.

Поддръжниците на Крийч казват, че той се е променил. Преди няколко години той се ожени за майката на служител. Бивши служители на затвора казаха, че той пише поезия. В същото време прокуратурата припомни, че убиецът е психопат и му липсват угризения и състрадание към другите.

Миналата година Айдахо разреши екзекуции чрез разстрел, но все още не са разработени стандартни оперативни политики и не е построено съоръжение, което да го приеме. Екзекуцията с азот не е разрешена в държавата.

Превод: GlasNews