Свят

Ловили го три дни: самолет се отклони от курса заради плъх на борда

  29.02.2024 15:43             
Ловили го три дни: самолет се отклони от курса заради плъх на борда

Националният превозвач на Шри Ланка, SriLankan Airlines, претърпя значителни загуби поради плъх, който влезе в самолета Airbus A330. Инцидентът е станал по време на полет от Лахор, Пакистан до Коломбо, пише SCMP.

Съобщава се, че след като екипажът е забелязал гризача, пътническият самолет е направил аварийно кацане. Пътниците бяха евакуирани и самолетът беше изпратен за тридневна техническа проверка, за да се гарантира, че няма евентуална повреда на критични системи.

В крайна сметка плъхът е намерен мъртъв и не са открити значителни щети на борда. Инцидентът обаче причини големи закъснения на полетите на авиокомпанията и допълнителни разходи за поддръжка на самолета.

Представители на авиокомпанията изразиха опасения, че новината може да отблъсне потенциалните инвеститори. Факт е, че държавната авиокомпания SriLankan Airlines е в тежко финансово състояние. През изминалата година компанията претърпя загуби от над 1,8 милиарда долара.

Освен това, поради липса на валутни резерви, превозвачът не може да плати задължителните ремонти на двигателите на три от своите самолети, така че те стоят бездействащи по летищата повече от година.

Правителството на Шри Ланка се опита да продаде нерентабилната авиокомпания за един долар, но нямаше желаещи. Министърът на авиацията изрази опасения, че този инцидент може напълно да съсипе инвестиционната привлекателност на SriLankan Airlines.