Свят

Спасиха 12-годишно момиче, продадено от родителите си за принудителен брак

  28.02.2024 16:45             
Спасиха 12-годишно момиче, продадено от родителите си за принудителен брак

Дванайсетгодишно момиче вероятно е било продадено за принудителен брак за сумата от 3000 евро (3250 долара) от родителите си в Испания, предаде ДПА.

Майката и вторият баща на детето са арестувани в средата на февруари в градчето Малагон, което се намира на около 150 км южно от Мадрид, съобщи днес държавното Испанско радио и телевизия (РТВЕ), позовавайки се на полицейските сили от Гражданската гвардия.

Момичето е открито няколко дни по-късно в База, град в Андалусия, на около 200 км от дома на родителите му. Тя е отведена на безопасно място, точно преди насилственото сключване на брак със 17-годишно момче, твърди медията, цитирана от БТА.

Майката на момичето отрече обвиненията и заяви, че дъщеря ѝ е искала "да отиде при приятеля си".

Полицията потвърди пред ДПА за ареста на родителите.

Органите на реда са действали по сигнал, получен от съседка на родителите в Малагон, съобщи РТВЕ.

"Малкото момиче беше най-добрата приятелка на моя син... Тя беше бита от майка си и веднъж ме помоли за помощ, като ми разказа всичко", казва съседката в интервю за РТВЕ. Момичето се страхуваше от майка си и "винаги плачеше и се тресеше".

Съседката каза, че е подавала сигнал за насилие над момичето в полицията и преди. Тя е информирала и Гражданската гвардия за изчезването му. "Полицията след това действа много бързо", каза жената.