България

Заради глоба от 30 лв. от КАТ адвокат от Пловдив осъди държавата

  26.02.2024 16:17             
Заради глоба от 30 лв. от КАТ адвокат от Пловдив осъди държавата

За първи път държавата (представлявана по делото от Министъра на финансите) бе осъдена от български съд да заплати обезщетение за това, че е бездействала и не е осигурила възможност чрез закон да бъде изпълнено решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Става дума за решението по делото "Гьошев и други срещу България" от 21 юни 2018 г.. Там един от жалбоподателите - популярният пловдивски адвокат Кристиан Гьошев, осъди страната ни за това, че чрез закон не му е дадена възможност да обжалва пред съд от съдебната ни система, наложена му през 2011 г. глоба от 30 лв. от органи на МВР, тъй като тогава действащите норми на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) са ограничавали достъпа до съдебния контрол за глоби до 50 лв. Преди решението на съда в Страсбург през 2012 г. Конституционният ни съд обяви за противоконституционна тази ограничаваща норма в ЗДвП. И тогава - през 2012 г., и след това - през 2018 г., след решението на ЕСПЧ Народното събрание не е приело закон, който да даде възможност на засегнатите и глобени тогава, да обжалват пред български съд своите санкции. След решението на ЕСПЧ през 2018 г. Кристиан Гьошев иска прокуратурата да му възобнови делото, но получава няколко откази с мотив, че в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) няма такава правна възможност. През 2021 г. парламентът ни приема изменение на закона, чрез което след осъждане от ЕСПЧ пострадалият от нарушение на Европейската конвенция за защита правата на човека да има възможност да възобнови делото си, но тъй като изменението на закона е ново, той не обхваща старите случаи като на адвокат Гьошев. Така на практика юристът се оказва "заключен" между двата текста на закона - стария и новия, и на практика никога няма да успее да разбере нарушил ли е през 2011 г. ЗДвП, или не, понеже делото му няма да се гледа от съд по същество, пише "Фрог нюз".

Със свое решение от 19 февруари 2024 г. Софийският районен съд с председател съдията Светлозар Димитров му присъжда 1000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, като е отхвърлил останалата претенция до поисканите от него 6000 лв. Гьошев обаче смята, че това обезщетение е твърде ниско и несправедливо, като заяви, че ще го обжалва пред Софийския градски съд. Все пак адвокатът отбелязва, че такова прецедентно решение е важно за правото в страната ни и фактът на осъждането държавата за бездействие говори, че правораздавателните органи все пак признават допуснатото нарушение, а страната ни ще понесе някаква санкция. По това дело Кристиан Гьошев е бил представляван от колегата си адв.Андреан Славчев - специалист по човешките права, представителство пред ЕСПЧ и преподавател в Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", като работи в съдружие с адв. Гинка Черничерска и адв. Станислава Латева - също специалисти в сферата на човешките права от Пловдив.

Адвокат Славчев коментира, че с това дело се демонстрира нагледно как се упражнява вътрешноправно средство за защита срещу нарушение на Европейската конвенция за защита основните права./24 часа